Wniosek
w sprawie Wydzielenia Jednostek Gwardii Narodowej
do zabezpieczenia podróży Regenta Księstwa Móstoles
Monte Cassino, dnia 28 sierpnia roku 2026
Do
Jego Królewskiej Mości
Norberta I de Catalán
Króla Skarlandu
Zwierzchnika Sił i Korpusów Bezpieczeństwa Państwowego
Wasza Królewska Mość,
działając jako Regent Księstwa Móstoles, mając na względzie przysługujące mi na podstawie art. 10 ust. 1 lit. c Konstytucji Królestwa Skarlandu prawo do ochrony ze strony państwa, na mocy kompetencji przysługujących Waszej Królewskiej Mości na podstawie art. 16 Konstytucji Królestwa Skarlandu oraz art. 2 ust. 1 i art. 6 ust. 1 lit. b–c Ustawy Kortezów Generalnych z dnia 1 sierpnia 2025 r. o Siłach i Korpusach Bezpieczeństwa Państwowego Królestwa Skarlandu, wnoszę o:
- potwierdzenie aktualnego statusu oraz gotowości operacyjnej następujących jednostek Armady Gwardii Narodowej:
- lotniskowca o napędzie konwencjonalnym ARS Principe de Móstoles,
- fregaty rakietowej typu Leonor ARS Reina Leonor I;
- w przypadku potwierdzenia ich gotowości operacyjnej - czasowe wydzielenie obu wskazanych jednostek do mojej dyspozycji, z przeznaczeniem do zabezpieczenia moich podróży zagranicznych, niezależnie od ich urzędowego lub prywatnego charakteru;
- upoważnienie mnie, na okres wydzielenia jednostek, do dysponowania zespołem okrętowym w zakresie realizacji zadań ochronnych określonych w niniejszym wniosku, bez konieczności każdorazowego uzyskiwania odrębnej zgody Zwierzchnika Sił i Korpusów Bezpieczeństwa Państwowego, w szczególności do:
- określania terminu rozpoczęcia i zakończenia misji,
- określania kierunku podróży oraz rejonu pozostawania jednostek w gotowości,
- zarządzenia rozpoczęcia operacji ewakuacyjnej w przypadku powstania zagrożenia dla mojego bezpieczeństwa lub bezpieczeństwa osób mi towarzyszących;
- wydanie właściwym organom i dowódcom Gwardii Narodowej dyspozycji niezbędnych do przygotowania wskazanych jednostek, ich załóg oraz zabezpieczenia logistycznego do wykonywania zadań objętych niniejszym wnioskiem.
Uzasadnienie
ARS Principe de Móstoles oraz ARS Reina Leonor I zostały ujęte w Rozkazie Bojowym z dnia 26 kwietnia 2025 r. dotyczącym manewrów „FRONTERA SEGURA 2025”. Zgodnie z art. 2 ust. 2 pkt 2.3 tego rozkazu ARS Reina Leonor I została wymieniona wśród fregat rakietowych typu Leonor, zaś ARS Principe de Móstoles wśród lotniskowców o napędzie konwencjonalnym. Obie jednostki zostały wówczas zmobilizowane do udziału w manewrach wraz z pozostałymi siłami morskimi.
Wydzielenie wskazanych jednostek do mojej dyspozycji ma na celu zapewnienie odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa podczas podróży poza granicami Królestwa Skarlandu. Potrzeba zapewnienia takiej ochrony pozostaje związana zarówno z przysługującym mi jako obywatelowi konstytucyjnym prawem do ochrony ze strony państwa, jak również ze szczególnym statusem wynikającym z pełnienia funkcji Regenta Księstwa Móstoles, posiadania godności Króla Seniora Skarlandu oraz przynależności do Rodziny Królewskiej.
Potrzeba tejże ochrony nabiera obecnie szczególnego znaczenia w związku z trwającą wizytą w Państwie Kościelnym Rotria. Podróż ta rozpoczęła się jeszcze przed śmiercią patriarchy Stefana II i wystąpieniem obecnych napięć wewnętrznych. Zważywszy na fakt, że Królestwo Skarlandu i Państwo Kościelne Rotria nie utrzymują obecnie stosunków dyplomatycznych i w razie wystąpienia sytuacji kryzysowej możliwość skorzystania ze zwyczajowych kanałów wsparcia państwowego pozostaje istotnie ograniczona, zasadne jest zapewnienie mi środków pozwalających na szybkie i niezależne opuszczenie przeze mnie terytorium Państwa Kościelnego wraz z osobami mi towarzyszącymi.
Wnioskowany zespół okrętowy realizowałby następujące zadania:
- ARS Principe de Móstoles stanowiłby główną jednostkę zabezpieczającą podróż oraz pozostawałby w gotowości do przyjęcia mnie i osób mi towarzyszących, a następnie, w razie potrzeby, przeprowadzenia szybkiej ewakuacji;
- ARS Reina Leonor I pełniłaby funkcję okrętu eskortowego lotniskowca, zapewniając jego osłonę podczas przejścia morzem, pozostawania w rejonie wykonywania zadania oraz ewentualnej operacji ewakuacyjnej.
Mając powyższe na uwadze, uprzejmie proszę Waszą Królewską Mość o uwzględnienie niniejszego wniosku oraz wydanie właściwych dyspozycji.
Z wyrazami najwyższego szacunku,
(-) Pedro I de Catalán
Król Senior Królestwa Skarlandu
Regent Księstwa Móstoles