[Wniosek] Wydzielenie okrętów dla Regenta Księstwa Móstoles

Siły Zbrojne Królestwa Skarlandu

Moderator: Wojsko

Awatar użytkownika
Pedro I Catalán Stempel

[Wniosek] Wydzielenie okrętów dla Regenta Księstwa Móstoles

Post autor: Pedro I Catalán »

Obrazek
Wniosek

w sprawie Wydzielenia Jednostek Gwardii Narodowej
do zabezpieczenia podróży Regenta Księstwa Móstoles

Monte Cassino, dnia 28 sierpnia roku 2026

Do

Jego Królewskiej Mości
Norberta I de Catalán
Króla Skarlandu
Zwierzchnika Sił i Korpusów Bezpieczeństwa Państwowego

Wasza Królewska Mość,

działając jako Regent Księstwa Móstoles, mając na względzie przysługujące mi na podstawie art. 10 ust. 1 lit. c Konstytucji Królestwa Skarlandu prawo do ochrony ze strony państwa, na mocy kompetencji przysługujących Waszej Królewskiej Mości na podstawie art. 16 Konstytucji Królestwa Skarlandu oraz art. 2 ust. 1 i art. 6 ust. 1 lit. b–c Ustawy Kortezów Generalnych z dnia 1 sierpnia 2025 r. o Siłach i Korpusach Bezpieczeństwa Państwowego Królestwa Skarlandu, wnoszę o:
  1. potwierdzenie aktualnego statusu oraz gotowości operacyjnej następujących jednostek Armady Gwardii Narodowej:
    1. lotniskowca o napędzie konwencjonalnym ARS Principe de Móstoles,
    2. fregaty rakietowej typu Leonor ARS Reina Leonor I;
  2. w przypadku potwierdzenia ich gotowości operacyjnej - czasowe wydzielenie obu wskazanych jednostek do mojej dyspozycji, z przeznaczeniem do zabezpieczenia moich podróży zagranicznych, niezależnie od ich urzędowego lub prywatnego charakteru;
  3. upoważnienie mnie, na okres wydzielenia jednostek, do dysponowania zespołem okrętowym w zakresie realizacji zadań ochronnych określonych w niniejszym wniosku, bez konieczności każdorazowego uzyskiwania odrębnej zgody Zwierzchnika Sił i Korpusów Bezpieczeństwa Państwowego, w szczególności do:
    1. określania terminu rozpoczęcia i zakończenia misji,
    2. określania kierunku podróży oraz rejonu pozostawania jednostek w gotowości,
    3. zarządzenia rozpoczęcia operacji ewakuacyjnej w przypadku powstania zagrożenia dla mojego bezpieczeństwa lub bezpieczeństwa osób mi towarzyszących;
  4. wydanie właściwym organom i dowódcom Gwardii Narodowej dyspozycji niezbędnych do przygotowania wskazanych jednostek, ich załóg oraz zabezpieczenia logistycznego do wykonywania zadań objętych niniejszym wnioskiem.

Uzasadnienie
ARS Principe de Móstoles oraz ARS Reina Leonor I zostały ujęte w Rozkazie Bojowym z dnia 26 kwietnia 2025 r. dotyczącym manewrów „FRONTERA SEGURA 2025”. Zgodnie z art. 2 ust. 2 pkt 2.3 tego rozkazu ARS Reina Leonor I została wymieniona wśród fregat rakietowych typu Leonor, zaś ARS Principe de Móstoles wśród lotniskowców o napędzie konwencjonalnym. Obie jednostki zostały wówczas zmobilizowane do udziału w manewrach wraz z pozostałymi siłami morskimi.

Wydzielenie wskazanych jednostek do mojej dyspozycji ma na celu zapewnienie odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa podczas podróży poza granicami Królestwa Skarlandu. Potrzeba zapewnienia takiej ochrony pozostaje związana zarówno z przysługującym mi jako obywatelowi konstytucyjnym prawem do ochrony ze strony państwa, jak również ze szczególnym statusem wynikającym z pełnienia funkcji Regenta Księstwa Móstoles, posiadania godności Króla Seniora Skarlandu oraz przynależności do Rodziny Królewskiej.

Potrzeba tejże ochrony nabiera obecnie szczególnego znaczenia w związku z trwającą wizytą w Państwie Kościelnym Rotria. Podróż ta rozpoczęła się jeszcze przed śmiercią patriarchy Stefana II i wystąpieniem obecnych napięć wewnętrznych. Zważywszy na fakt, że Królestwo Skarlandu i Państwo Kościelne Rotria nie utrzymują obecnie stosunków dyplomatycznych i w razie wystąpienia sytuacji kryzysowej możliwość skorzystania ze zwyczajowych kanałów wsparcia państwowego pozostaje istotnie ograniczona, zasadne jest zapewnienie mi środków pozwalających na szybkie i niezależne opuszczenie przeze mnie terytorium Państwa Kościelnego wraz z osobami mi towarzyszącymi.

Wnioskowany zespół okrętowy realizowałby następujące zadania:
  1. ARS Principe de Móstoles stanowiłby główną jednostkę zabezpieczającą podróż oraz pozostawałby w gotowości do przyjęcia mnie i osób mi towarzyszących, a następnie, w razie potrzeby, przeprowadzenia szybkiej ewakuacji;
  2. ARS Reina Leonor I pełniłaby funkcję okrętu eskortowego lotniskowca, zapewniając jego osłonę podczas przejścia morzem, pozostawania w rejonie wykonywania zadania oraz ewentualnej operacji ewakuacyjnej.
Czasowe wydzielenie jednostek do mojej dyspozycji nie oznaczałoby przejęcia przeze mnie bezpośredniego dowodzenia wojskowego nad okrętami. Dowódcy jednostek zachowaliby kompetencje w zakresie kierowania załogami oraz określania technicznego i wojskowego sposobu wykonania powierzonych zadań, stosownie do art. 4 i art. 5 Ustawy o Siłach i Korpusach Bezpieczeństwa Państwowego Królestwa Skarlandu.

Mając powyższe na uwadze, uprzejmie proszę Waszą Królewską Mość o uwzględnienie niniejszego wniosku oraz wydanie właściwych dyspozycji.

Z wyrazami najwyższego szacunku,

(-) Pedro I de Catalán
Król Senior Królestwa Skarlandu
Regent Księstwa Móstoles
Awatar użytkownika
Norbert de Catalan Stempel

Ordery i Medale Domu Imperialnego Catalán

Ordery i Odznaczenia Wojskowe Królestwa Skarlandu

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Re: [Wniosek] Wydzielenie okrętów dla Regenta Księstwa Móstoles

Post autor: Norbert de Catalan »

Obrazek
ESTADO MAYOR DE LA DEFENSA
SZTAB GENERALNY OBRONY

Walencja, dnia 28 sierpnia roku 2026

Do

Jego Królewskiej Mości Don
Pedro I de Catalán
Króla Seniora
Regenta Księstwa Móstoles

Wasza Królewska Mość,

Siły i Korpusy Bezpieczeństwa Państwowego Królestwa Skarlandu nie mogą skierować do ochrony Waszej Królewskiej Mości jednostek bojowych mogących wywołać napięcie polityczne na terytorium tzw. Państwa Kościelnego Rotria. Obecnie wymienione okręty bazują na terytorium Wschodniego Królestwa Estelli, zaś sama Rotria nie posiada możliwości bazowania okrętów skarlandzkich.

Niemniej jednak do dyspozycji Waszej Królewskiej Mości zostanie do jutra wyznaczona specjalna grupa Gwardii Królewskiej, która stale zajmie się zapewnieniem Waszej Królewskiej Mości bezpieczeństwa tak w kraju jak i po za jego granicami. Podejmiemy również działania dyplomatyczne mające na celu uzyskanie zgody na stałe bazowanie samolotów rządowych na terytorium Wielkiego Księstwa Toskanii.

/-/ Norbert I de Catalán, El Rey

PODPIS KRÓLA SKARLANDU

Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gwardia Narodowa Królestwa Skarlandu”