Wniosek o uregulowanie statusu prawnego, tytularnego i majątkowego

Tu złożysz wnioski urzędowe o obywatelstwo, weryfikację w stemplu, zmianę lub aktualizację danych osobowych

Moderator: Król

Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Pedro I Catalán Stempel

Post autor: Pedro I Catalán »

Móstoles, dnia 20 miesiąca SIERPNIA roku 2026

Wasza Królewska Mość
Królu Skarlandu

Ja, Pedro I de Catalán, były Król Skarlandu i członek Rodu Królewskiego de Catalán, w związku z moim powrotem do czynnego życia Królestwa Skarlandu, zwracam się do Waszej Królewskiej Mości z niniejszym wnioskiem o uporządkowanie i urzędowe potwierdzenie mojego statusu prawnego.

I. Wnioski i oświadczenia

Wnoszę o:
  1. stwierdzenie i uznanie, iż pozostaję obywatelem Królestwa Skarlandu, z zastrzeżeniem, iż niniejszego wniosku nie należy traktować jako wniosku o nadanie ani przywrócenie obywatelstwa;
  2. uznanie mojego prawa do posługiwania się predykatem „Jego Królewska Wysokość” oraz tytułem „Król Senior Skarlandu”;
  3. uznanie mojego prawa do posługiwania się Herbem Rodu Catalán;
  4. potwierdzenie, w drodze stosownego aktu własności, mojego prawa własności do ziem oraz pozostałości po posiadłościach położonych w Księstwie Móstoles, należących do mnie przed wstąpieniem na tron Królestwa Skarlandu;
  5. nadanie mi tytułu Regenta Księstwa Móstoles oraz powierzenie związanej z nim pieczy nad Księstwem do czasu pojawienia się albo ustanowienia prawowitego następcy tronu;
  6. stwierdzenie braku obowiązku uiszczenia przeze mnie opłat urzędowych związanych z nadaniem lub przywróceniem obywatelstwa oraz potwierdzeniem praw majątkowych, a w przypadku uznania przez Waszą Królewską Mość, iż obowiązek taki istnieje - o zwolnienie mnie z tych opłat.
Jednocześnie oświadczam, iż:
  1. nie roszczę sobie prawa do tytułu Księcia Móstoles ani żadnego innego tytułu książęcego wynikającego z następstwa tronu;
  2. nie roszczę sobie prawa do tronu Królestwa Skarlandu, ani obecnie, ani w przyszłości na drodze sukcesji dynastycznej;
  3. ewentualnego nadania mi regencji Księstwa Móstoles nie należy interpretować jako wskazania mnie na następcę tronu, przyznania mi praw sukcesyjnych ani uznania za Księcia Móstoles;
  4. w mojej ocenie nie zachodzi potrzeba ponownego złożenia przeze mnie ślubowania obywatelskiego, niemniej, pozostawiając ostateczne rozstrzygnięcie tej kwestii Waszej Królewskiej Mości, wyrażam gotowość do ponownego złożenia ślubowania według roty przewidzianej obowiązującym prawem, jeżeli Wasza Królewska Mość uzna to za zasadne.
II. Uzasadnienie

1. Obywatelstwo Królestwa Skarlandu

Nie ubiegam się o nadanie obywatelstwa Królestwa Skarlandu, ponieważ obywatelstwo to już posiadałem. Nie ubiegam się również o jego przywrócenie, ponieważ nigdy się go nie zrzekłem, zaś wedle mojej wiedzy nie wydano wobec mnie aktu skutkującego jego utratą.

Art. 9 ust. 1 i 2 Konstytucji Królestwa Skarlandu stanowi, iż obywatelstwo uzyskuje się w drodze postanowienia królewskiego, zaś warunki jego uzyskania i utraty określa akt w randze dekretu królewskiego.

Zgodnie z art. 4 ust. 2 Dekretu Królewskiego pn. Prawo Imigracyjne z dnia 24 maja 2021 roku, ze zmianami przeprowadzonymi dnia 3 czerwca 2024 roku, obywatelstwa pozbawić mogą Król albo Trybunał Królewski. Art. 4 ust. 3 wskazuje natomiast przypadki, w których może nastąpić stwierdzenie jego utraty. Ponadto art. 8 ust. 1 stanowi, iż obywatel niespełniający wymogów aktywności otrzymuje status Rezydenta na mocy postanowienia królewskiego.

Skoro w stosunku do mojej osoby nie nastąpiło zrzeczenie się obywatelstwa ani - wedle mojej wiedzy - nie został wydany właściwy akt powodujący jego utratę lub zmianę mojego statusu na status Rezydenta, wnoszę jedynie o deklaratoryjne stwierdzenie istniejącego stanu prawnego.

2. Tytuł Króla Seniora, predykat oraz Herb Rodu Catalán

W przeszłości sprawowałem urząd Króla Skarlandu jako Pedro I, obejmując tron po śmierci Karola I, a następnie abdykując w nocy z 4 na 5 kwietnia 2011 roku.

Obowiązująca Ustawa Kortezów Generalnych o Skarlandzkich Tytułach Królewskich, Arystokratycznych i Szlacheckich z dnia 28 lutego 2021 roku nie reguluje wprost pozycji monarchy, który uprzednio sprawował władzę, a następnie abdykował, ani tytułu Króla Seniora Skarlandu.

Jednocześnie art. 6 wskazanej Ustawy stanowi:
Kwestie nieuregulowane niniejszą Ustawą będą rozstrzygane przez Króla Skarlandu.
Wobec braku szczegółowej regulacji zwracam się zatem do Waszej Królewskiej Mości o rozstrzygnięcie mojego statusu tytularnego przez uznanie prawa do posługiwania się tytułem Króla Seniora Skarlandu, predykatem „Jego Królewska Wysokość” oraz Herbem Rodu Catalán.

Uprawnienia te miałyby odzwierciedlać zarówno fakt uprzedniego sprawowania przeze mnie Korony, jak i moją przynależność do Rodu Królewskiego, bez naruszania pozycji i prerogatyw aktualnie panującego Monarchy.

3. Posiadłości w Księstwie Móstoles

Przed objęciem tronu Królestwa Skarlandu posiadałem ziemie i posiadłości położone w Księstwie Móstoles.

Zwracam się wobec tego do Waszej Królewskiej Mości o potwierdzenie mojego prawa własności do tych ziem oraz pozostałości po znajdujących się na nich posiadłościach poprzez wydanie stosownego aktu własności.

Nie wnoszę tym samym o nadanie mi nowego majątku, lecz o formalne potwierdzenie dawnego prawa własności.

4. Regencja Księstwa Móstoles i następstwo tronu

Wnoszę o powierzenie mi godności Regenta Księstwa Móstoles do czasu pojawienia się albo ustanowienia prawowitego następcy tronu.

Regencję tę chciałbym sprawować wyłącznie jako czasową pieczę nad Księstwem oraz służbę Koronie. Nie łączę z nią żadnych roszczeń do tytułu Księcia Móstoles ani do następstwa tronu. Przyjęcie tytułu książęcego nie licowałoby ponadto z posiadaną przeze mnie historyczną godnością królewską.

Art. 17 Konstytucji Królestwa Skarlandu stanowi, iż Korona jest dziedziczna w obrębie Rodu Catalán, Król wyznacza swojego następcę za życia, zaś w razie niewskazania następcy władza królewska przechodzi na najstarszego potomka Króla.

Mimo mojego pokrewieństwa z Waszą Królewską Mością nie roszczę sobie prawa do tronu Królestwa Skarlandu ani obecnie, ani w przyszłości na drodze sukcesji dynastycznej.

Z tego względu proszę, aby ewentualne powierzenie mi regencji Księstwa Móstoles nie było poczytywane jako wskazanie mnie na następcę tronu w rozumieniu art. 17 ust. 2 Konstytucji ani jako przyznanie mi jakichkolwiek praw sukcesyjnych.

5. Opłaty urzędowe

Jak dowiodłem wyżej, zarówno w zakresie obywatelstwa, jak i majątku zwracam się o potwierdzenie istniejącego stanu prawnego, nie zaś o nadanie mi nowych praw.

W szczególności obowiązek uiszczenia opłaty skarbowej przewidziany w art. 7 ust. 3 lit. c oraz art. 8 ust. 4 lit. b Dekretu Królewskiego pn. Prawo Imigracyjne z dnia 24 maja 2021 roku, ze zmianami przeprowadzonymi dnia 3 czerwca 2024 roku dotyczy osób ubiegających się odpowiednio o uzyskanie albo odzyskanie obywatelstwa, a więc sytuacji odmiennej od przedstawionej w niniejszym wniosku.

Wnoszę wobec tego o stwierdzenie braku obowiązku ponoszenia przeze mnie opłat związanych z przedmiotem niniejszego wniosku. Gdyby jednak Wasza Królewska Mość uznał, że obowiązek taki istnieje, proszę o zwolnienie mnie z niego, licząc również na życzliwość Króla i Narodu, któremu w przeszłości miałem zaszczyt służyć jako urzędnik państwowy, minister, szef rządu, dyplomata i Król Skarlandu.

III. Konkluzja

Wasza Królewska Mość,

przedłożony wniosek zmierza przede wszystkim do jednoznacznego uporządkowania mojego statusu po powrocie do czynnego życia Królestwa oraz oddzielenia praw i godności wynikających z historii od tych, do których nie zgłaszam i nie zamierzam zgłaszać żadnych pretensji.

Nie proszę o ponowne obdarzenie mnie tym, co zostało przeze mnie utracone, lecz o potwierdzenie tego, co - w moim przekonaniu - nigdy nie wygasło: więzi obywatelskiej z Ojczyzną, miejsca należnego mi jako byłemu Monarsze i członkowi Rodu Królewskiego oraz praw do dawnego majątku.

Tam zaś, gdzie obecne prawodawstwo nie daje jednoznacznej odpowiedzi, poddaję sprawę pod rozstrzygnięcie Waszej Królewskiej Mości, z pełnym poszanowaniem prerogatyw Korony i obowiązującego porządku prawnego.

Mając powyższe na uwadze, wnoszę jak na wstępie.

Z wyrazami najwyższego szacunku i obywatelskiego oddania,

(-) Pedro I de Catalán
były Król Skarlandu
Awatar użytkownika
Norbert de Catalan Stempel

Ordery i Medale Domu Imperialnego Catalán

Ordery i Odznaczenia Wojskowe Królestwa Skarlandu

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Re: Wniosek o uregulowanie statusu prawnego, tytularnego i majątkowego

Post autor: Norbert de Catalan »

Działając na podstawie [BOE.00 Postanowienia Królewskie o nadaniu obywatelstwa skarlandzkiego] z dnia 20.08.2026 stwierdzamy iż status obywatela jest nieprzerwany od 2010 roku. W związku z czym opłaty urzędowe związane z przywróceniem obywatelstwa nie mają zastosowania.

Dalsze etapy rozpatrywania wniosku będą regulowane odrębnymi aktami prawnymi.
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Norbert de Catalan Stempel

Ordery i Medale Domu Imperialnego Catalán

Ordery i Odznaczenia Wojskowe Królestwa Skarlandu

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Re: Wniosek o uregulowanie statusu prawnego, tytularnego i majątkowego

Post autor: Norbert de Catalan »

Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Królewski Instytut Migracji”