Wasza Królewska Mość,
choć nie nawiązaliśmy formalnych stosunków dyplomatycznych, mając na względzie naszą wspólną historię i tradycję, a także wieloletnią znajomość, w imieniu Wielkiego Księstwa Toskanii, na którego tronie zasiadam, pozwalam sobie złożyć przed Wasz Majestat protest przeciwko brutalnemu i niesprawiedliwemu traktowaniu wyznawców wiary rotryjskiej na ziemiach Skarlandu. Nie mogąc godzić się na jawne prześladowania wiary, która dla budowania tożsamości Skarlandu była od zawsze tak ważna, z całą mocą proszę o zaniechanie naruszania wolności wyznania i praw wyznawców rotryzmu do swobodnego praktykowania i głoszenia ich wiary. Relacje między Królestwem Skarlandu a Stolicą Apostolską nie mogą być pretekstem do nadużycia siły władz państwowych wobec niczemu niewinnej ludności.
Jeśli Królestwo Skarlandu, jego Władze oraz przedstawiciele Patriarchatu Walencji nie zaprzestaną prześladowań ludności wyznającej rotryzm, Wielkie Księstwo Toskanii podejmie kroki niezbędne do przywrócenia jej godności oraz bezpieczeństwa wszelkimi środkami, nie wykluczając rozwiązań militarnych. Wzywam Waszą Królewską Mość do odwołania wszelkich podjętych już ruchów zmierzających ku ograniczeniu wolności naszych braci w wierze. Wielkie Księstwo Toskanii na bieżąco będzie obserwowało sytuację wyznawców rotryzmu w Skarlandzie i oceniało potrzebę oraz skalę i środki ewentualnej interwencji.
Przekazuję również Waszej Królewskiej Mości oficjalne stanowisko mojego Dworu i Państwa wobec ostatnich ruchów Królestwa Skarlandu: https://forum.rotria.net.pl/showthread.php?tid=3573
Wyrażam wielką nadzieję na pokojowe i sprawiedliwe rozwiązanie zaistniałej sytuacji oraz deklaruję modlitwę w tej intencji. Mając w pamięci nasze wspólne korzenie oraz niegdysiejszą współpracę, proszę Waszą Królewską Mość o niezwłoczne zaprzestanie prześladowań. Jestem pewien, że ten ruch przyczyni się do poprawy relacji między Skarlandem a Rotrią, naszym sojusznikiem, a także będzie dobrym początkiem budowania naszych obustronnych relacji.Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość Aurelio I Lorenzo Carlo Paolo de Medici y Zep, reprezentujący Wielkie Księstwo Toskanii, stanowczo protestuje przeciwko prowokacjom Królestwa Skarlandu wobec Państwa Kościelnego Rotria i Kościoła Rotryjskiego. Z całą mocą potępiamy prześladowania wyznawców rotryzmu na ziemiach Skarlandu, łamanie umów międzynarodowych, uzurpacje samozwańczego patriarchatu i zaniechane już dzięki naciskom Stolicy Apostolskiej próby podszywania się pod nazwę i dziedzictwo Rotrii. Odwołując się do wspólnej historii i tradycji, wzywamy władze Królestwa Skarlandu, szczególnie zaś Jego Królewską Mość Norberta, do poszanowania praw wyznawców rotryzmu. Nie godzimy się na prześladowania naszych braci w wierze, a na każdą kolejną ich krzywdę odpowiemy z największą surowością. Wielkie Księstwo Toskanii będzie stale monitorowało sytuację na ziemiach Skarlandu i oceniało konieczność ewentualnej interwencji w obronie krzywdzonej ludności.
W trwającym sporze z całą mocą stoimy po stronie Państwa Kościelnego Rotria i deklarujemy wszelką niezbędną pomoc.
Cum debita reverentia
Aurelio Lorenzo Carlo Paolo de Medici y Zep
Wielki Książę Toskanii
Nota dyplomatyczna Wielkiego Księcia Toskanii
- Aurelio de Medici y Zep • Stempel
-
Ordery i Medale Domu Imperialnego Catalán
Ordery i Medale Cywilne Królestwa Skarlandu
Nota dyplomatyczna Wielkiego Księcia Toskanii
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość
Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Suwerenny Wielki Książę Toskanii etc., etc.

- Juan de la Cerda • Stempel
-
Medale Pamiatkowe
Re: Nota dyplomatyczna Wielkiego Księcia Toskanii
(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Cristiana del Patriarcado de Valencia, Sumo Pontífice, Obispo Universal etc. - Sekretarz Spraw Wewnętrznych Królestwa Skarlandu
- Gubernator Królewski Korony Królestwa Wschodniej Estelli
- Wykładowca w Instytucie Prawa i Administracji na de la Real Academia de Skarland.

-
Juan de la Cerda oraz Aurelio de Medici y Zep w chrześcijańskim pokoju udali się na wspólną modlitwę brewiarzową. Choć korzystali z różnych ksiąg i każdy z nich modlił się w ciszy, wspólnie klęczeli przed krucyfiksem.Wasza Ekscelencjo,
moją intencją nie było zarzucenie przedstawicielom Patriarchatu Walencji czynnego udziału w prześladowaniach, bowiem - jak podano do publicznej wiadomości - wszelkich czynności dokonywała Policja. Niemniej nie da się ukryć, iż dramatyczne zdarzenia dzisiejszego dnia odbyły się pod pretekstem nieposłuszeństwa wobec Patriarchatu, który w naszej ocenie jest oczywiście niekanoniczny i nieuprawiony do egzekwowania jakiegokolwiek posłuszeństwa w rozumieniu eklezjalnym. Posłużono się zatem Patriarchatem Walencji i jego politycznym uprzywilejowaniem w Królestwie Skarlandu do zwalczania wiary rotryjskiej. Zarzuty wobec wyznawców rotryzmu obejmowały nie tylko nieuprawione użycie konfiskowanych dóbr materialnych, ale również głoszenie nauk sprzecznych z wyznaniem wiary Patriarchatu Walencji, używanie symboliki rotryjskiej i rotryjskich formuł liturgicznych niezatwierdzonych przez prawowitą władzę duchową, publiczne kwestionowanie zwierzchności Patriarchy oraz jedności Kościoła, co uznano za świętokradcze nadużycie miejsca konsekrowanego, a zarazem za otwarte wystąpienie przeciw porządkowi duchowemu i państwowemu. Nadto zagrożono konsekwencjami prawnymi i rzekomymi konsekwencjami kanonicznymi, co w sposób oczywisty uderza w wolność wyznania na terytorium Skarlandu. Działania te odbyły się nie tylko wobec faworyzowania Patriarchatu Walencji i zamiarów ustanowienia jego hegemonii, ale również przy jego całkowitej milczącej akceptacji.
Dostrzegając pojednawcze zamiary Waszej Ekscelencji oraz zaprzeczenie przez Waszą Ekscelencję udziału Patriarchatu w ostatnich wydarzeniach, uprzejmie proszę Patriarchat Walencji o stanięcie w obronie wolności wiary wyznawców rotryzmu. Z radością przyjmuję zaproszenie do wspólnej modlitwy.
Cum debita reverentia
Aurelio de Medici y Zep

- Juan de la Cerda • Stempel
-
Medale Pamiatkowe
(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Cristiana del Patriarcado de Valencia, Sumo Pontífice, Obispo Universal etc. - Sekretarz Spraw Wewnętrznych Królestwa Skarlandu
- Gubernator Królewski Korony Królestwa Wschodniej Estelli
- Wykładowca w Instytucie Prawa i Administracji na de la Real Academia de Skarland.

-
Wasza Ekscelencjo,
dziękuję za Wasze dobre słowo i zapewnienia pomocy w bezpiecznym powrocie na ziemie rotryjskie. Szczególnie dziękuję za wspólną modlitwę, która - jak słusznie zauważyliście - znaczy więcej niż wszystkie nasze noty, a nawet wymiana ognia.
Dziękuję również za wyjaśnienie, iż Patriarchat Walencji nie inspirował ostatnich wydarzeń. Ta deklaracja jest o tyle ważna, że wskazuje, iż istotnie wszelkie protesty winny być kierowane przed oblicze Jego Królewskiej Mości, co uczyniłem poprzez moją pierwszą notę. Będę zatem oczekiwał odpowiedzi pierwotnego Adresata mojego protestu.
Zapewniam o modlitwie w intencji nie tylko wyznawców rotryzmu na ziemiach Skarlandu, ale również w intencji pokoju między naszymi narodami i - nie tracąc chrześcijańskiej nadziei - w intencji przyszłego zjednoczenia wszystkich v-chrześcijan.
Cum debita reverentia
Aurelio de Medici y Zep
dziękuję za Wasze dobre słowo i zapewnienia pomocy w bezpiecznym powrocie na ziemie rotryjskie. Szczególnie dziękuję za wspólną modlitwę, która - jak słusznie zauważyliście - znaczy więcej niż wszystkie nasze noty, a nawet wymiana ognia.
Dziękuję również za wyjaśnienie, iż Patriarchat Walencji nie inspirował ostatnich wydarzeń. Ta deklaracja jest o tyle ważna, że wskazuje, iż istotnie wszelkie protesty winny być kierowane przed oblicze Jego Królewskiej Mości, co uczyniłem poprzez moją pierwszą notę. Będę zatem oczekiwał odpowiedzi pierwotnego Adresata mojego protestu.
Zapewniam o modlitwie w intencji nie tylko wyznawców rotryzmu na ziemiach Skarlandu, ale również w intencji pokoju między naszymi narodami i - nie tracąc chrześcijańskiej nadziei - w intencji przyszłego zjednoczenia wszystkich v-chrześcijan.
Cum debita reverentia
Aurelio de Medici y Zep

- Norbert de Catalan • Stempel
-
Ordery i Odznaczenia Wojskowe Królestwa Skarlandu
Medale Pamiatkowe
Odznaczenia
Wasza Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość
W odpowiedzi na przedstawioną notę pragnę w pierwszej kolejności wyrazić zadowolenie z wizyty Waszej Wielkoksiążęcej Mości w Królestwie Skarlandu. Szkoda tylko, że w takich okolicznościach.
Brutalne i niesprawiedliwe traktowanie wyznawców rotryzmu? Instytucja Kościoła Rotryjskiego otrzymała jedynie kontratak za podejście względem naszego narodowego kościoła. Gdy znieważano instytucje Generalitatu Królestwa Skarlandu nikomu w Rotrii to nie przeszkadzało, gdy Generalitat robi to samo to nagle Kościół Rotryjski jest brutalnie prześladowany? Rotria miała możliwość uciszyć pewnego osobnika czego nie uczyniła i zezwoliła na jego działalność związaną ze znieważaniem instytucji Generalitatu Królestwa Skarlandu.
W kwestii stosowania siły przez Guardia Real – Policía Nacional to zapewniam: żadnej przemocy wobec wiernych w ramach prowadzonej operacji wejścia zarówno do Pałacu Biskupiego jak i Katedry w Méridzie nie stosowano. Tak więc żaden obywatel skarlandzki nie ucierpiał w ramach operacji wyplenienia herezji ze wspomnianych obiektów do niedawna pozostającymi pod zarządem Kościoła Rotryjskiego.
Owszem była ważna. Niech świadczy o tym niepodważalny fakt, że Królestwo Skarlandu nie zlikwidowało struktur Kościoła Rotryjskiego i nie uznało Konkordatu za nieważny w czasie gdy Rotrii nie było przez chwilę wśród żywych państw. Teraz przez podejście Rotrii i stosunek jej hierarchów do instytucji Generalitatu w ramach której funkcjonuje NASZ Narodowy Kościół ta wspomniana "ważność" wiary rotryjskiej przepadła.która dla budowania tożsamości Skarlandu była od zawsze tak ważna
Podsumowując: Królestwo Skarlandu w ramach przeprowadzonej operacji służb porządkowych dokonało jedynie zatrzymania funkcjonariuszy rotryjskich, których już zwolniono bez stawiania im zarzutów, dokonało konfiskaty dokumentów i wszelkiego mienia z budynkami włącznie. NIE STOSOWANO przemocy wobec żadnego obywatela skarlandzkiego, rotryjskiego ani żadnego innego.
Ale brnijmy dalej:
Wasza Wielkoksiążęca Mość pozwolę sobie zacytować:
Jak mam rozumieć ten brutalny atak na nasz Kościół? My likwidujemy waszą uzurpację to jesteśmy brutalami a w drugą stronę to nie działa?uzurpacje samozwańczego patriarchatu
Ja widzę w tym moją dobrą wolę jako miłościwego i sprawiedliwego Króla Skarlandu a nie koniecznie naciski rotryjskie. Mogliśmy pozostać przy pierwotnej nazwie do której uważamy mamy prawo, ale chęć porozumienia wzięła górę i tak nazwa została zmieniona.zaniechane już dzięki naciskom Stolicy Apostolskiej próby podszywania się pod nazwę i dziedzictwo Rotrii
Gdyby szacunek działał w dwie strony... Wspólna historia i tradycja to za mało dla Rotrii czy może doprecyzuję: Kościoła Rotryjskiego, który musi manifestować swoją wyższość a wyznania inne niż własne nazywać herezją.Odwołując się do wspólnej historii i tradycji, wzywamy władze Królestwa Skarlandu, szczególnie zaś Jego Królewską Mość Norberta, do poszanowania praw wyznawców rotryzmu.
Biorąc pod uwagę przeprowadzoną w Toskanii mobilizację rozumiem, że jest to groźba. Niespecjalnie straszna w obliczu wypowiedzenia konkordatu przez stronę rotryjską i demontaż struktur Kościoła Rotryjskiego, który po jego wygaśnięciu przeprowadzimy.Nie godzimy się na prześladowania naszych braci w wierze, a na każdą kolejną ich krzywdę odpowiemy z największą surowością. Wielkie Księstwo Toskanii będzie stale monitorowało sytuację na ziemiach Skarlandu i oceniało konieczność ewentualnej interwencji w obronie krzywdzonej ludności.
Za modlitwę z całego serca dziękuje. Wyrażona nadzieja niestety blaknie wobec wyrażonej groźby użycia siły.Wyrażam wielką nadzieję na pokojowe i sprawiedliwe rozwiązanie zaistniałej sytuacji oraz deklaruję modlitwę w tej intencji.
Jak już wspomniałem nikogo nie prześladowano. Zaś akcja prowadzona przez Guardia Real – Policía Nacional dobiegła już końca.Mając w pamięci nasze wspólne korzenie oraz niegdysiejszą współpracę, proszę Waszą Królewską Mość o niezwłoczne zaprzestanie prześladowań.
Niestety nie podzielamy tego zdania.Jestem pewien, że ten ruch przyczyni się do poprawy relacji między Skarlandem a Rotrią, naszym sojusznikiem, a także będzie dobrym początkiem budowania naszych obustronnych relacji.
Z wyrazami szacunku
/-/ Norbert I de Catalán, El Rey
Z BOŻEJ ŁASKI I PRZEZ KONSTYTUCJĘ KRÓL SKARLANDU, AGURII, AZTEC, BIAŁOGÓRY, ESTELLI WSCHODNIEJ i FRANCJI, WIELKI KSIĄŻE ROTRII, OBROŃCA WIARY
-
Wasza Królewska Mość,
wpierw dziękuję za czas, jaki Wasza Królewska Mość raczył poświęcić na sporządzenie tak obfitego w treść wyjaśnienia wielu szczegółowych aspektów. Choć nie podzielam większości opinii Waszej Królewskiej Mości, podzielam smutek z powodu przykrych okoliczności, w których - jako przecież rodzina - spotykamy się. Myślę, że ruchami obu z nas kierują przede wszystkim miłość i przywiązanie do naszych v-Ojczyzn, toteż mimo niewątpliwej eskalacji napięć między naszymi Narodami, z całą pewnością nie stoją za nimi względy osobiste, które - co z własnej strony mogę zapewnić - domagałyby się raczej pojednania i odbudowy braterstwa.
Choć mam zaszczyt być krewniakiem Waszej Królewskiej Mości i moje serce cierpi w tej godzinie próby, nade wszystko spoczywa na mnie ciężar odpowiedzialności za Kościół Rotryjski, który biorąc na głowę kardynalskie galero zobowiązałem się bronić aż do przelania krwi. Co więcej, spoczywa na mnie wynikający z piastowania wielkoksiążęcego urzędu obowiązek obrony sojuszniczego państwa i wyznawców rotryzmu w całym świecie. Nie mogą zatem względy osobiste przeważyć, gdy odpowiadam za swe decyzje przed Bogiem i historią.
Toteż, bacząc na wagę mych słów, ośmielam się przedstawić Waszej Królewskiej Mości stanowcze żądania, które stawiam w imieniu Wielkiego Księstwa Toskanii.
1. Żądamy zniesienia wszelkich prawnych ograniczeń wyznawania, głoszenia i organizowania wiary rotryjskiej na ziemiach Królestwa Skarlandu oraz zrehabilitowania wszystkich, którzy zostali pociągnięci do odpowiedzialności za swoją religię.
2. Żądamy zwrócenia prawowitemu właścicielowi, tj. Kościołowi Rotryjskiemu, wszelkich nieruchomości będących jego własnością. Choć istotnie konkordat został wypowiedziany i niebawem przestanie obowiązywać, nie ma żadnych podstaw do naruszenia prawa własności.
3. Żądamy zaniechania stosowania wobec protestujących wyznawców rotryzmu środków przymusu bezpośredniego, a także wszelkich środków przymusu prawnego, jak również zaprzestania zagłuszania transmisji radiowych emitowanych z terytorium Wielkiego Księstwa Toskanii i państw zaprzyjaźnionych.
4. Żądamy zniesienia banicji wobec Jego Ekscelencji Henryka Ziemiańskiego, biskupa Świętego Kościoła Rotryjskiego i osoby żywo zaangażowanej w życie Wielkiego Księstwa Toskanii.
5. Żądamy całkowitego zaniechania podejmowania jakichkolwiek nowych działań uderzających w wyznawców rotryzmu na terenie Królestwa Skarlandu.
Oczekujemy, że żądania te zostaną w całości spełnione do jutra, do godziny 15.00. W przeciwnym razie Wielkie Księstwo Toskanii wykorzysta wszystkie dostępne środki, w tym środki militarne, niezbędne do zabezpieczenia humanitarnego traktowania wyznawców rotryzmu w Królestwie Skarlandu. Mając na względzie honor i zasady sprawiedliwego prowadzenia wojny, nie zaatakujemy Skarlandu przed upływem tego czasu lub jeśli żądania zostaną w całości spełnione, o ile w czasie tym nie zostaną wprowadzone nowe represje wobec wyznawców rotryzmu (vide punkt 5.) Wówczas uderzymy natychmiastowo, mając na względzie bezpieczeństwo i godność niewinnej ludności cywilnej.
Wierzymy w realne szanse na uniknięcie otwartej wojny, toteż gotowi jesteśmy na podjęcie rozmów pokojowych. Ze swojej strony proponuję Wielkie Księstwo Antwerpii jako neutralne państwo niezaangażowane dotąd w konflikt między nami. Jego Wielkoksiążęca Mość Mikołaj Dreder wyraził zgodę na organizację takich rozmów na jego ziemiach.
Cum debita reverentia
Aurelio de Medici y Zep
wpierw dziękuję za czas, jaki Wasza Królewska Mość raczył poświęcić na sporządzenie tak obfitego w treść wyjaśnienia wielu szczegółowych aspektów. Choć nie podzielam większości opinii Waszej Królewskiej Mości, podzielam smutek z powodu przykrych okoliczności, w których - jako przecież rodzina - spotykamy się. Myślę, że ruchami obu z nas kierują przede wszystkim miłość i przywiązanie do naszych v-Ojczyzn, toteż mimo niewątpliwej eskalacji napięć między naszymi Narodami, z całą pewnością nie stoją za nimi względy osobiste, które - co z własnej strony mogę zapewnić - domagałyby się raczej pojednania i odbudowy braterstwa.
Choć mam zaszczyt być krewniakiem Waszej Królewskiej Mości i moje serce cierpi w tej godzinie próby, nade wszystko spoczywa na mnie ciężar odpowiedzialności za Kościół Rotryjski, który biorąc na głowę kardynalskie galero zobowiązałem się bronić aż do przelania krwi. Co więcej, spoczywa na mnie wynikający z piastowania wielkoksiążęcego urzędu obowiązek obrony sojuszniczego państwa i wyznawców rotryzmu w całym świecie. Nie mogą zatem względy osobiste przeważyć, gdy odpowiadam za swe decyzje przed Bogiem i historią.
Toteż, bacząc na wagę mych słów, ośmielam się przedstawić Waszej Królewskiej Mości stanowcze żądania, które stawiam w imieniu Wielkiego Księstwa Toskanii.
1. Żądamy zniesienia wszelkich prawnych ograniczeń wyznawania, głoszenia i organizowania wiary rotryjskiej na ziemiach Królestwa Skarlandu oraz zrehabilitowania wszystkich, którzy zostali pociągnięci do odpowiedzialności za swoją religię.
2. Żądamy zwrócenia prawowitemu właścicielowi, tj. Kościołowi Rotryjskiemu, wszelkich nieruchomości będących jego własnością. Choć istotnie konkordat został wypowiedziany i niebawem przestanie obowiązywać, nie ma żadnych podstaw do naruszenia prawa własności.
3. Żądamy zaniechania stosowania wobec protestujących wyznawców rotryzmu środków przymusu bezpośredniego, a także wszelkich środków przymusu prawnego, jak również zaprzestania zagłuszania transmisji radiowych emitowanych z terytorium Wielkiego Księstwa Toskanii i państw zaprzyjaźnionych.
4. Żądamy zniesienia banicji wobec Jego Ekscelencji Henryka Ziemiańskiego, biskupa Świętego Kościoła Rotryjskiego i osoby żywo zaangażowanej w życie Wielkiego Księstwa Toskanii.
5. Żądamy całkowitego zaniechania podejmowania jakichkolwiek nowych działań uderzających w wyznawców rotryzmu na terenie Królestwa Skarlandu.
Oczekujemy, że żądania te zostaną w całości spełnione do jutra, do godziny 15.00. W przeciwnym razie Wielkie Księstwo Toskanii wykorzysta wszystkie dostępne środki, w tym środki militarne, niezbędne do zabezpieczenia humanitarnego traktowania wyznawców rotryzmu w Królestwie Skarlandu. Mając na względzie honor i zasady sprawiedliwego prowadzenia wojny, nie zaatakujemy Skarlandu przed upływem tego czasu lub jeśli żądania zostaną w całości spełnione, o ile w czasie tym nie zostaną wprowadzone nowe represje wobec wyznawców rotryzmu (vide punkt 5.) Wówczas uderzymy natychmiastowo, mając na względzie bezpieczeństwo i godność niewinnej ludności cywilnej.
Wierzymy w realne szanse na uniknięcie otwartej wojny, toteż gotowi jesteśmy na podjęcie rozmów pokojowych. Ze swojej strony proponuję Wielkie Księstwo Antwerpii jako neutralne państwo niezaangażowane dotąd w konflikt między nami. Jego Wielkoksiążęca Mość Mikołaj Dreder wyraził zgodę na organizację takich rozmów na jego ziemiach.
Cum debita reverentia
Aurelio de Medici y Zep

-
Wasza Królewska Mość,
celem uzupełnienia powyższego listu pozwalam sobie dodać rzecz oczywistą, jako iż Wielkie Księstwo Toskanii podejmie stosowne kroki o charakterze militarnym również w razie wyraźnego odrzucenia żądań przez Królestwo Skarlandu, nawet jeśli nastąpi to przed godziną 15.00 dnia 7 lutego 2026 r. Toteż nalegam, aby w razie wszelkich trudności w spełnieniu żądań w przedstawionym czasie, Strona Skarlandzka wyraziła chęć i gotowość do zaproponowanych rozmów pokojowych. Podkreślam jednak, iż Stronę Toskańską usatysfakcjonuje jedynie całkowite spełnienie naszych żądań.
Cum debita reverentia
Aurelio de Medici y Zep
celem uzupełnienia powyższego listu pozwalam sobie dodać rzecz oczywistą, jako iż Wielkie Księstwo Toskanii podejmie stosowne kroki o charakterze militarnym również w razie wyraźnego odrzucenia żądań przez Królestwo Skarlandu, nawet jeśli nastąpi to przed godziną 15.00 dnia 7 lutego 2026 r. Toteż nalegam, aby w razie wszelkich trudności w spełnieniu żądań w przedstawionym czasie, Strona Skarlandzka wyraziła chęć i gotowość do zaproponowanych rozmów pokojowych. Podkreślam jednak, iż Stronę Toskańską usatysfakcjonuje jedynie całkowite spełnienie naszych żądań.
Cum debita reverentia
Aurelio de Medici y Zep

- Norbert de Catalan • Stempel
-
Ordery i Odznaczenia Wojskowe Królestwa Skarlandu
Medale Pamiatkowe
Odznaczenia
Wasza Wielkoksiążęca MośćAurelio de Medici y Zep pisze: ↑06 lut 2026, 21:31 1. Żądamy zniesienia wszelkich prawnych ograniczeń wyznawania, głoszenia i organizowania wiary rotryjskiej na ziemiach Królestwa Skarlandu oraz zrehabilitowania wszystkich, którzy zostali pociągnięci do odpowiedzialności za swoją religię.
1. Po zakończeniu akcji "Martillo de la Fe" ograniczenia w sprawowaniu kultu zostały zniesione, nikogo nie zrehabilitujemy bo nikt nie został pociągnięty do odpowiedzialności karnej w związku z wyznaniem.
2. Kościół Rotryjski nie jest właścicielem wspomnianych nieruchomości - stanowią one własność Skarbu Państwa i były oddane w bezpłatną dzierżawę. Wobec czego po zakończeniu istnienia Kościoła Rotryjskiego w Królestwie Skarlandu wszelkie nieruchomości zostają zwrócone do Skarbu Państwa. Nadmienię tylko, że zarówno Kościół Powszechny Pollinu jak i Kościół Chrześcijański Patriarchatu Walencji nie dysponują na własność żadnym obiektem. Wyjątek stanowi tu Kaplica Św. Łucji w Walencji, która została wybudowana przez KPP i stanowi jego własność. Natomiast nieruchomości z których korzystał dotychczas Kościół Rotryjski stanowią własność Skarbu Państwa i do niego wrócą dzisiaj o godzinie 21:10. Jeżeli Kościół Rotryjski chce je zachować to Rotria musi wycofać wypowiedzenie konkordatu a w tej chwili niema do tego woli po obu stronach.
3. Nie stosujemy żadnych środków przymusu bezpośredniego i innych wobec osób wyznających rotryzm, a jedynie wobec osób naruszających porządek prawny Królestwa Skarlandu. Udział w nielegalnych protestach jest naruszeniem ładu prawnego.
4. Nie widzimy takiej potrzeby (co prawda nadane hurtowo przez pomyłkę) ale niech będzie - dla Księcia Królewskiej Krwi jesteśmy w stanie to uczynić w ciągu najbliższych 24h (obowiązki realne) - na pewno dzisiaj do 23:00 ale nie wykluczam poślizgu.
5. Po zakończeniu akcji "Martillo de la Fe" władze nie podejmują żadnych działań "uderzających" w wyznawców wspomnianej religii.
-
Wasza Królewska Mość,
pragnę wpierw podziękować za odpowiedź na moją notę i za przedstawione wyjaśnienia. Wierząc w zapewnienia Waszej Królewskiej Mości o należytym traktowaniu wyznawców rotryzmu, zadecydowałem o zawieszeniu zamiarów interwencji militarnej. Wielkie Księstwo Toskanii pozostaje w stanie gotowości i wciąż monitoruje interesujące je zagadnienia, jednak przez wzgląd na łączące nas historyczne więzy i umiłowanie pokoju, bezpośrednią konfrontację uważamy za ostateczność i chcemy jej uniknąć.
Modlimy się o pokój oraz o poprawę naszych wzajemnych relacji. Niech dobry Bóg, mimo dzielących nas różnic, nie pozwoli, abyśmy zapomnieli o dawnym braterstwie i kroczyli drogą otwartej wrogości.
Cum debita reverentia
Aurelio de Medici y Zep
pragnę wpierw podziękować za odpowiedź na moją notę i za przedstawione wyjaśnienia. Wierząc w zapewnienia Waszej Królewskiej Mości o należytym traktowaniu wyznawców rotryzmu, zadecydowałem o zawieszeniu zamiarów interwencji militarnej. Wielkie Księstwo Toskanii pozostaje w stanie gotowości i wciąż monitoruje interesujące je zagadnienia, jednak przez wzgląd na łączące nas historyczne więzy i umiłowanie pokoju, bezpośrednią konfrontację uważamy za ostateczność i chcemy jej uniknąć.
Modlimy się o pokój oraz o poprawę naszych wzajemnych relacji. Niech dobry Bóg, mimo dzielących nas różnic, nie pozwoli, abyśmy zapomnieli o dawnym braterstwie i kroczyli drogą otwartej wrogości.
Cum debita reverentia
Aurelio de Medici y Zep