A więc otwieram głosowanie - czy Kortezy Generalne wyrażają zgodę na objęcie przez Księcia Miguela de Catalan funkcji Przewodniczącego Kortez Generalnych?
Po zakończeniu głosowania chciałbym omówić jeszcze kwestie Generalitatu aby dokonać zmian w konstytucji i przekazać go w ręce monarchy czyli moje
Głosujemy standardowo ZA, PRZECIW, WSTRZYMUJE SIĘ
Głosuję ZA
(-) Norbert I de Catalán Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary Rotryjskiej
Przypominam o trwającym głosowaniu. Jeżeli do piątku nikt nie odda przeważającego głosu głosowanie zamknę i będę zmuszony wprowadzić dominat.
(-) Norbert I de Catalán Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary Rotryjskiej
3 głosy ZA, 1 głos WSTRZYMUJĄCY - stwierdzam, że Kortezy Generalne zaakceptowały Miguela de Catalan na stanowisko Przewodniczącego Kortez Generalnych.
Dziękuję za zaufanie i powierzenie mi stanowiska Przewodniczącego Kortezy Generalnych.
Jak rozumiem na tym posiedzeniu pozostało nam jeszcze wybrać Rząd (choć to chyba powinna być decyzja króla) i ewentualnie jeszcze procedować jakieś projekty które zostały by zgłoszone przez deputatów.
Wybór Przewodniczącego Generalitatu to prawo Kortezów poszczególnych sekretarzy mianuję już ja na wniosek Przewodniczącego Generalitatu więc zostaje nam póki co tylko ten punkt ewentualnie oddanie Generalitatu mnie
Myślę, że wobec "braku kadrowych" ciągłych realioz i braków aktywności oddać pełnię władzy wykonawczej Królowi powierzając mu także rolę Przewodniczącego Generalitatu.
Nie pozostaje mi nic innego jak poprzeć propozycje