Ciekawostki z V-Świata.

Miejsce do dyskusji na tematy związane ze Skarlandem oraz z wydarzeniami w innych mikronacjach.
Awatar użytkownika
Bruno Petrowicz Catalan Stempel

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Re: Ciekawostki z V-Świata.

Post autor: Bruno Petrowicz Catalan »

Rzeczywiście, czytałem. :) Dla mnie sensacji nie ma bo przewidywałem taką reakcję. Szanowny redaktor gazety "Scholander Allgemeine" Maciej II zu Hergemon à de Ebruz - van der Pohl (M2.r) wysmarował artykuł o Santerze pod znamiennym tytułem "Złotokapy mnie oblazły i gryzą". Powód dla którego poświecił Santerze tyle swego cennego czasu i miejsca w gazecie którą prowadzi jest moja wypowiedz zamieszczona kilka postów wyżej. To oczywiste jak i cel dla którego artykuł powstał.

Ponoć to nas dupa boli, co z lubością pan redaktor podkreśla niemal w każdej wypowiedzi na temat Santery, ale zdaje się sam poczuł się wsadzony na pal i zabolało. Zamiast odnieść się do kwestii które podniosłem, twierdzi że "Prawdopodobnie i tak tą jedną wypowiedzią przebiję całość oryginalnej pracy w Santerze od początku roku 2020, ale rzeczowe odpowiadanie na te wyssane z palca teorie spiskowe stworzone przez ludzi, którzy nie bez przyczyny są przyjmowani na pollińskich salonach z politowaniem trochę mija się z celem." Tylko jak pan redaktor ma się odnieść do przedstawionych faktów tyczących Dreamlandu? Wszak trudno zaprzeczać wydarzeniom, które są powszechnie znane, a ujawnianie kulis jakie im towarzyszyły jest wbrew interesom Dreamlandu. Najlepiej sprawę przemilczeć, a uwagę wszystkich skierowań na Santerę, wysuwając kolejne oszczerstwa i pomówienia. Przecież manipulacje i plucie jadem stało się już specjalnością polityków Dreamlandu.
Bruno Petrowicz Catalan
Obrazek
Miguel de Catalan Stempel

Odznaczenia

Post autor: Miguel de Catalan »

Zapraszam wszystkich do przeczytania mojej oceny ankiety oraz jej wyników, a także do zaprezentowania swoich odczuć i refleksji po prezentacji wyników, a może nawet rozmowy o naszych opiniach. :)

Odznaczenia

Do Sarmacji powróciła telewizja. Jest to kolejna po Sarmackim Radiu inicjatywa audio (Choć w tym przypadku, to akurat audio-wideo) :) ;)
Może i u nas w Skarlandzie pojawi się kiedyś Radio, lub telewizja...
Awatar użytkownika
Enrique Sánchez Oviedo Stempel

Odznaczenia

Post autor: Enrique Sánchez Oviedo »

Miguel de Catalan pisze: 17 sty 2022, 10:26 Do Sarmacji powróciła telewizja. Jest to kolejna po Sarmackim Radiu inicjatywa audio (Choć w tym przypadku, to akurat audio-wideo) :) ;)
Może i u nas w Skarlandzie pojawi się kiedyś Radio, lub telewizja...
Byłoby fajnie.. :) ;)
/-/ Abp Enrique hrabia Sánchez Oviedo, OSI
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo
Obrazek

Odznaczenia

Minęły już ponad dwa miesiące (2 miesiące i 14 dni) od kiedy ostani rodzimy, mieszkaniec, obywatel Turetii umieścił post na forum Turetii. Od tego czasu jedynymi postami są te tyczące się inicjatyw około stemplowych, lub tyczących się RMAW, bądź posty gości zagranicznych. Można by powiedzieć na podstawie ilości postów napisanych, że forum zostało przejęte przez dwóch "masonów Mikronacyjnych". :lol: ;)
Awatar użytkownika
Ludwik Potocki Catalan

Odznaczenia

Post autor: Ludwik Potocki Catalan »

Ludwik Tomović pisze: 11 sty 2022, 0:02
Ludwik Potocki Catalan pisze: 09 sty 2022, 14:12 Tak bano się Michała IV, [...] on sprawdził się całkiem nieźle i w sumie to RON zyskała na tym.
Ponieważ nie śledzę za bardzo życia w RON, czy mógłby Szanowny wskazać, co RON zyskała na panowaniu Michała IV?
Oraz jakieś przykłady na to że "sprawdził się całkiem nieźle"?

Chętnie zaktualizuję wiedzę.
Myślę, że na pewno warte zauważenia jest to, że JKMość zorganizował Zjazd Vaarlandu, gdzie spotkali się wszyscy przywódcy całego kontynentu.
Poza tym Król prowadził bardzo aktywną politykę zagraniczną. Żaden władca Rzeczpospolitej z historii współczesnej nie zawarł tylu umów międzynarodowych. Zrobił kilka konkursów oraz udzielał się w kilku różnych mniejszych wątkach. W końcu także Król Michał IV wziął się na poważnie za sprawę Międzynarodowego Turnieju Rycerskiego i zorganizował go na zakończenie Zjazdu Vaarlandu. Z tego co wiem i widziałem, to robił również dalszą rozbudowę Zamku Królewskiego. Zaprezentował swoje pomysły na rozwiązanie kilku spraw związanych z finansami, tj. Finansowanie Wojska Rzeczpospolitej i urzędników ze Szkatuły Tronu oraz wprowadzenie podatku, który zasilałby skarbiec, aby Państwo, król mógł utrzymywać urzędników oraz wojsko, a także miał większe możliwości finansowe. Patrząc na całokształt panowania, to było ono umiarkowanie aktywnie jeśli chodzi o politykę wewnętrzną, choć i to zależy jak to intepretować, bo mój v-ojciec był i jest jednym z bardziej aktywnych, sporo pisał, tworzył.. Patrząc zaś na politykę zagraniczną to nie można również mieć pretensji. :)
Helwetyk pisze: 11 sty 2022, 7:44
Ludwik Potocki Catalan pisze: 04 sty 2022, 23:50 A także dobra inicjatywa, choć jest mikronacyjny, Leocki dodatek nowiny połączony z ISM i Stemplem. Nie mniej jednak dobrze. Dobrze jest być także niezależnym. :) ;)
Cóż ma obecność w Nowinach do niezależności…?
Chodziło mi o to, że dobrze, że nowiny zawierają spis 10 ostatnich wątków, gdzie coś zostało napisane, ale dobrze, że Bialenia będzie mieć swoje informatory oraz gazetki prezentujące co w kraju się dzieje. Nikt nikomu nie zabrania pisania biuletynów informacyjnych, informatorów. Nikt też nie skazuje nikogo nie skazuje na zaglądanie do nowin w Stemplu.
Ludwik Potocki Catalan

Odznaczenia

W ramach ciekawostki;
Rok temu, 3 listopada 2020 roku w takim samym dziale, tyle, że w MAW napisałem o Unii Niepodległych Państw iż;
Powiem tak. Jestem aktualnie w historii Polski i jej stosunków z Litwą oraz innymi państwami. Miałem o Jagiellonach. I mam taka wymagającą i surową panią od Historii. I w temacie unii wiem jedno. Unia powinna mieć wspólnego władcę, lub grupę władców (1 władca to np. unia personalna) i powinna mieć wspólną politykę zagraniczną. Więc patrząc na ten traktat to powiem tak. Dam unii rok. Bo raczej więcej nie pociągną. Może w najlepszym warunku cała unia przerwa więcej, np. dwa. ale jeśli dojdzie do rozbieżności interesów i każdy będzie szedł w swoją stronę to tak jakby państwo wzięli i trzymali w ręku ciasto na np. chleb. Jeśli zaczniecie odchylać ręce w przeciwnym kierunku to w którymś momencie to ciasto podzieli się na dwie części.
Państwa które nie chciały być pod związały się dziwną unią z innym dużym państwem. I ten akt jest dziwny trochę bo nie robi się takich połączeń.
Albo jest wspólnota i jest unia albo nie. Mamy tutaj sytuację kiedy państwa takie jak Teutonia, Baridas czy Sclavinia chcę być niejako niepodległe a jednak w unii, i "oddać część, jeden sektor unii". Rok. Może dwa. Stawiam 1 000 KOH.
Dziś jak to przeczytałem, to szkoda, że nikt się nie założył, bo wygrałbym 1000 KOH. Slawonia z jej władcą odeszła od UNP. Sclavinia jest ale jakoś tam pusto. Dreamland bawi się już u siebie. Teutonia również pusta, tak samo Baridas. Odejście od Sarmacji nie przysłużyło sie Unii. Wiadomo był wzrost, były nadzieje, była zabawa, ale teraz już to wszystko upadło i zamarło. Życzę im powodzenia i zobaczymy co z tego wyjdzie.
I tak kończąc jeszcze; słuchajcie wujka Catalana. On ma nos do polityki i projektów. :) ;)
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel

Post autor: Ludwik Tomović »

Miguel de Catalan pisze: 25 sty 2022, 23:34 I tak kończąc jeszcze; słuchajcie wujka Catalana. On ma nos do polityki i projektów. :) ;)
I do oszustw.
(Rajd Skarlandu, pamiętamy. Przy Rajdzie Pustkowi też coś chyba było...)

Natomiast co do wcześniejszej części posta, który jest pełen truizmów.
Unia trwa nadal, w mniejszym lub większym stopniu, ale trwa.
Więc nikt by nie wygrał tych 1000 KOH, no chyba że postawiłby że Unia przetrwa więcej niż rok.
/-/
dr net. chor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavinii
Obrazek

Odznaczenia

Ludwik Tomović pisze: 26 sty 2022, 0:06
Miguel de Catalan pisze: 25 sty 2022, 23:34 I tak kończąc jeszcze; słuchajcie wujka Catalana. On ma nos do polityki i projektów. :) ;)
I do oszustw.
(Rajd Skarlandu, pamiętamy. Przy Rajdzie Pustkowi też coś chyba było...)

Natomiast co do wcześniejszej części posta, który jest pełen truizmów.
Unia trwa nadal, w mniejszym lub większym stopniu, ale trwa.
Więc nikt by nie wygrał tych 1000 KOH, no chyba że postawiłby że Unia przetrwa więcej niż rok.
Proszę się nie łudzić. Unia trwa ale jest to trwanie niczym warzywo. Jedynie jest. Aktywność prawie zerowa, podobnie jak np. w Turetii czy Wandystanie, Magnifikacie, czy Suderlandzie, bądź Hirschbergii i Weerlandzie. Wiele osób mówiło, wiele słów i wypowiedzi. Ja miałem swoją. I choć może w 100 % sie nie wypełniła, to jest bliska temu, bo de facto UNP już za bardzo nie istnieje. Jest ale jakby go nie było.

Błękitny Październik. Pamiętamy, nie zapomnimy !
Awatar użytkownika
Ludwik Tomović Stempel

Post autor: Ludwik Tomović »

Miguel de Catalan pisze: 26 sty 2022, 0:30 Proszę się nie łudzić. Unia trwa ale jest to trwanie niczym warzywo. Jedynie jest. Aktywność prawie zerowa, podobnie jak np. w Turetii czy Wandystanie, Magnifikacie, czy Suderlandzie, bądź Hirschbergii i Weerlandzie. Wiele osób mówiło, wiele słów i wypowiedzi. Ja miałem swoją. I choć może w 100 % sie nie wypełniła, to jest bliska temu, bo de facto UNP już za bardzo nie istnieje. Jest ale jakby go nie było.

Błękitny Październik. Pamiętamy, nie zapomnimy !
No czyli Unia trwa (w jakim stanie by nie była) więc ani się nie wypełniło, ani nie jest blisko 100% wypełnienia wypowiedzi.

Dobrze, warto pamiętać o BP :D
/-/
dr net. chor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavinii
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek Główny Plaza Mayor w Walencji”