Nadzwyczajne Posiedzenie Kortez Generalnych

Archiwum obrad Zgromadzenia Narodowego od stycznia 2021 do listopada 2022
Awatar użytkownika
Norbert de Catalan Stempel

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Re: Nadzwyczajne Posiedzenie Kortez Generalnych

Post autor: Norbert de Catalan »

Kościół Rotryjski pozostawimy w okrojonej formie niezbędnej do jego funkcjonowania i podtrzymania stosunków dyplomatycznych z Rotrią. Natomiast powróciłbym do koncepcji narodowej pod nazwą Kościoła Rotryjskiego obrządku skarlandzkiego - jeżeli ktoś zechce się podjąć tego tematu mogę mianować go Patriarchą Walencji :D ale zaznaczam, że ów projekt nie jest priorytetowy i nie musimy go teraz realizować.
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary Rotryjskiej
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bruno Petrowicz Catalan Stempel

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Post autor: Bruno Petrowicz Catalan »

Mam wrażenie, że w tej debacie bierze udział tylko nas trzech i temat został wyczerpany. Jeśli nie to proszę o przedstawienie opinii przez osoby które dotąd jeszcze głosu nie zabrały. Tymczasem przechodzimy do wolnych wniosków.

Jeśli istnieją tematy które nie były objęte porządkiem obrad, a w ocenie deputowanych należy je poruszyć, to bardzo proszę o ich przedstawienie.
Bruno Petrowicz Catalan
Obrazek
Awatar użytkownika
Karsten Cayetana Stempel

Odznaczenia

Post autor: Karsten Cayetana »

Norbert de Catalan pisze: 05 maja 2022, 13:35 Kościół Rotryjski pozostawimy w okrojonej formie niezbędnej do jego funkcjonowania i podtrzymania stosunków dyplomatycznych z Rotrią. Natomiast powróciłbym do koncepcji narodowej pod nazwą Kościoła Rotryjskiego obrządku skarlandzkiego - jeżeli ktoś zechce się podjąć tego tematu mogę mianować go Patriarchą Walencji :D ale zaznaczam, że ów projekt nie jest priorytetowy i nie musimy go teraz realizować.
To dobre rozwiązanie na tak zwane przeczekanie. Ja osobiście nie czuje się na siłach by przewodzić Kościołowi ale sam pomysł obrządku Skarlandzkiego jest doprawdy ciekawy.

Bruno Petrowicz Catalan pisze: 06 maja 2022, 7:21 Mam wrażenie, że w tej debacie bierze udział tylko nas trzech i temat został wyczerpany. Jeśli nie to proszę o przedstawienie opinii przez osoby które dotąd jeszcze głosu nie zabrały. Tymczasem przechodzimy do wolnych wniosków.

Jeśli istnieją tematy które nie były objęte porządkiem obrad, a w ocenie deputowanych należy je poruszyć, to bardzo proszę o ich przedstawienie.
Nie wnosze już żadnych tematów.
Karsten Cayetana, były Prezydent Kortezów Generalnych.
Hildago Królestwa Skarlandu.
Dawniej Trener Scarlañia Valencia.
Aktualnie Selekcjoner Reprezentacji Skarlandu.
Obrazek
Ambasador w Królestwie Santery i Królestwie Turetii:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Poruszył bym jeszcze parę kwestii:

1. Czas narracji

Na podstawie ustawy z 2 maja 2021, której to zapomniałem opublikować ale nie będziemy mi tego wypominać gdyż jestem królem :D każdy Kraj Korony Królestwa Skarlandu określał swój czas narracyjny. W efekcie tej ustawy mamy Koronę Królestwa Skarlandu z Francją w XXI wieku, Koronę Królestwa Agurii w wieku XX oraz Koronę Wschodniego Królestwa Estelli w wieku XVII/XIX. Proponuję aby rozpocząć proces ujednolicania norm czasowych do XXI wieku. Jako, że taki proces wymaga czasu to proponuję aby to rozłożyć w czasie - 6 miesięcy.

2. Gospodarka

Myślę, że warto zastanowić się co dalej z gospodarką. Ponieważ każdy Kraj Korony Królestwa Skarlandu posiada swój bank w formie opisowej a i sama gospodarka tak funkcjonuje to jak już zaproponowałem - zawiesić działanie banków. Zrezygnował bym też z regulacji w zakresie wypłat, czy prowadzenia działalności. Całość gospodarki ograniczył bym do rejestracji firmy/organizacji w rejestrze prowadzonym przez Kraje Korony Królestwa Skarlandu lub Sekretarza ds. wewnętrznych.

Czekam na opinie i własne koncepcje :)
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary Rotryjskiej
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Norbert de Catalan pisze: 07 maja 2022, 10:52 Proponuję aby rozpocząć proces ujednolicania norm czasowych do XXI wieku. Jako, że taki proces wymaga czasu to proponuję aby to rozłożyć w czasie - 6 miesięcy.
Popieram. Myślę że w obecnej sytuacji utrzymywanie trzech różnych stref czasu narracyjnego jest pod każdym względem niekorzystne i negatywnie działa dla spójności Królestwa Skarlandu. Ponieważ Ustawa z 2 maja 2021nie została opublikowana pod względem prawnym można uznać że nie weszła w życie. Możemy tez na jej bazie przyjąć nowa Ustawę ustanawiającą na w Skarlandzie czas narracyjny na XXI wiek i okres przejściowy.

Norbert de Catalan pisze: 07 maja 2022, 10:52 Myślę, że warto zastanowić się co dalej z gospodarką. Ponieważ każdy Kraj Korony Królestwa Skarlandu posiada swój bank w formie opisowej a i sama gospodarka tak funkcjonuje to jak już zaproponowałem - zawiesić działanie banków. Zrezygnował bym też z regulacji w zakresie wypłat, czy prowadzenia działalności. Całość gospodarki ograniczył bym do rejestracji firmy/organizacji w rejestrze prowadzonym przez Kraje Korony Królestwa Skarlandu lub Sekretarza ds. wewnętrznych.
Szczerze, nie wiem czy powinniśmy iść w tym kierunku. Ale faktycznie muszę przyznać że brakuje ludzi którzy rzetelnie poprowadzą działalność banków. Ich bieżąca obsługa jest czasochłonna i wymaga sporego nakładu pracy. Zaś samo funkcjonowanie gospodarki wedle zasad określonych Ustawą od pewnego czasu zupełnie zamarło. Do tego mamy obecnie tylko i jedynie pięciu obywateli i zainteresowanie tą dziedziną życia jest praktycznie marginalne. Dlatego biorąc powyższe pod uwagę, możemy przyjąć Ustawę o bezterminowym zawieszeniu Ustawy o funkcjonowaniu gospodarki i działalność banków na terenie Krajów Koronnych.
Bruno Petrowicz Catalan
Obrazek
Awatar użytkownika
Karsten Cayetana Stempel

Odznaczenia

Wypowiem się z punktu widzenia osoby, której zainteresowanie tym tematem jest marginalne. Nie za bardzo wiem jak miałbym obsługiwać swój rachunek w banku. A druga strona medalu, że nie za bardzo wiem jak miałbym pozyskiwać środki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

W kwestiach finansów to może ale podkreślam to może uda mi się ogarnąć jakiś skrypcik bankowy ale póki co jestem na etapie odświeżania i aktualizowania wiedzy bo miałem 10 letnią przerwę w programowaniu XD
Tak więc nic nie obiecuję.
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karsten Cayetana Stempel

Odznaczenia

W Królestwie Lumerii (a raczej w wywiadzie) jeden z twórców tego nowego państwa zapowiedział ostatnio próby zbudowania systemu bankowego dla innych mikronacji, więc czas działa na naszą korzyść. :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

A zatem przyjmijmy Ustawę o zawieszeniu działalności gospodarki i banków.
Obrazek
Ustawa Zgromadzenia Narodowego
Zawieszeniu Ustawy Funkcjonowania Gospodarki oraz funkcjonowaniu Banków w Krajach Koronnych

Walencja, dnia 11. miesiąca maja roku 2022.

Art. 1
W związku z trudną sytuacją demograficzną oraz brakiem zainteresowania działalnością gospodarczą postanawia się zawiesić obowiązywanie Zasad Funkcjonowania Gospodarki na obszarze Królestwa Skarlandu określonych przez Ustawę Zgromadzenia Narodowego z dn. 04 maja roku 2021.

Art. 2
Działalność Banco Real de Reserva de Scarlaña w Walencji, Bank Narodowy w Grodźcu oraz Banco de Estella w Elche zostaje zawieszona, a środki finansowe zgromadzone na kontach wskazanych banków zostają zamrożone.

Art. 3
Niniejsza Ustawa wchodzi w życie z dniem jej ogłoszenia.

PODPIS KRÓLA SKARLANDU
Bruno Petrowicz Catalan
Obrazek
Awatar użytkownika
Karsten Cayetana Stempel

Odznaczenia

Bez zbędnego przedłużania, za ustawą.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Kortez Generalnych (2021-22)”