Sprawa Orderów.

Archiwum obrad Zgromadzenia Narodowego od marca 2020 do stycznia 2021
Miguel de Catalan Stempel

Odznaczenia

Sprawa Orderów.

Post autor: Miguel de Catalan »

Pragnę pod obrady Zgromadzenia Narodowego podesłać sprawę orderów i wszelakich odznaczeń.
Oto link do dawnego Dekretu o orderach Imperium Skarlandzkiego.
http://skarland.eu/archiwum/index.php?P ... 15#msg8215

A oto link do mojej wypowiedzi na temat propozycji nowych medali, odznaczeń.
viewtopic.php?p=288#p288
Przytoczę:
Mam taką propozycję aby dodany został:
Order Przyjaźni. Order nadawany byłby za wkład w dzieło rozwoju współpracy międzynarodowej oraz umacniania i pogłębiania przyjaźni łączącej Królestwo Skarlandu z innymi narodami mikroświata. podobnym do tego orderu jest Order Karola I, ale ustawienie tego orderu dawałoby dodatkowy prestiż dla gości zagranicznych, bo to byłby taki oddzielny order.
Przydałby się order za wspieranie kultury narodowej, wkład w rozpowszechnianie nauki i działalność akademicką, uniwersytecką.
Istnieje order św. Ferdynanda, i jest on dla wojskowych ale orderów dla wojska nigdy za wiele. Myślę o Medalu Wojska/Medal Wojskowy. Dla żołnierzy zasłużonych dla Sił Zbrojnych, za okazanie w boju bohaterstwo: w turniejach, jak i na wojnie. Dodatkowo można by zrobić taki "podMedal"/krzyż ; zasługi Wojskowej, zasługi morskiej, zasługi lotniczej.
każdym medalem się zajmę i przygotuję oraz przekaże grafikę opis i to co potrzeba.
Awatar użytkownika
Norbert de Catalan Stempel

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Re: Sprawa Orderów.

Post autor: Norbert de Catalan »

Co do orderów to zostawił bym:
1.Order Karola I (w to można podłączyć Order Przyjaźni)
2.Order Złotego Runa Domu Katalońskiego
3.Order św. Ferdynanda + ewentualnie medale za służbę
4.Order Imperium - zmienił bym jedynie za co się go przyznaje. W oryginale za rozwój koloni a w nowej wersji proponowanej przeze mnie był by nadawany za zasługi w rozwoju krajów koronnych i wicekrólestw.
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary Rotryjskiej
Obrazek Obrazek

Odznaczenia

Ordery dawne zostawiłbym. Jednak w nowych po to stworzyłem ten Order Przyjaźni ponieważ Order Karola I jest najwyższym, A potrzeba nam orderu który można dawać zagranicznym ludziom za mniejsze rzeczy.
Awatar użytkownika
Bruno Petrowicz Catalan Stempel

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Post autor: Bruno Petrowicz Catalan »

Myślę że wszystkie ordery i odznaczenia powinny być ustanowione lub reaktywowane Dekretem Królewski lub Ustawą.

Względem odznaczenia dla cudzoziemców jak najbardziej można takie ustanowić. Pomysł jak sądzę jest zaczerpnięty z innych państw, które posiadają takie odznaczenie. Jednak nazwy - Order Przyjaźni bym już nie kopiował. Jakoś nie leży ona w klimacie Skarlandu. Myślę że bardziej trafną nazwą byłby np. Order Korony Skarlandu ustawiony w precedencji jako 2 lub 3 odznaczenie. Zaś jego nadawanie rozszerzyłbym też na dyplomatów Królestwa Skarlandu za położone zasługi.
Bruno Petrowicz Catalan
Obrazek

Odznaczenia

Jeśli mogę chętnie przedstawię także baretki tych orderów które chciałem dodać itd.

Ach jak szkoda, że nie mamy dostępu do tej bazy danych... :|
Można by wtedy spokojnie zaktualizować phpbb i wtedy mielibyśmy bank, taki skryptowy, oraz możliwość takiego moda do nadawania medali. :( :|
Awatar użytkownika
Norbert de Catalan Stempel

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Post autor: Norbert de Catalan »

Miguel de Catalan pisze: 27 paź 2020, 20:59 Ach jak szkoda, że nie mamy dostępu do tej bazy danych... :|
Można by wtedy spokojnie zaktualizować phpbb i wtedy mielibyśmy bank, taki skryptowy, oraz możliwość takiego moda do nadawania medali. :( :|
Rozumiem, że to przytyk w moją stronę :evil: <- taki żarcik :D
Co do danych dostępowych do bazy forum to podeślę w wolnej chwili :D
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary Rotryjskiej
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Powinniśmy zacząć od przywrócenia tych odznaczeń, które proponuje Jego Królewska Mość.

Proponuję by odznaczenia te miały następujące baretki :
1.Order Karola I
Obrazek Kollona

Obrazek Krzyż Komandorski

Obrazek Krzyż Kawalerski

2.Order Złotego Runa Domu Katalońskiego
Obrazek

3.Order św. Ferdynanda
Obrazek

4.Order Imperium
Obrazek Krzyż Wielki

Obrazek Krzyż Kawalerski

Proponuję też baretkę dla Orderu Korony Skarlandu
Obrazek
Bruno Petrowicz Catalan
Obrazek

Odznaczenia

Przydałby się order za wspieranie kultury narodowej, wkład w rozpowszechnianie nauki i działalność akademicką, uniwersytecką.
Istnieje order św. Ferdynanda, i jest on dla wojskowych ale orderów dla wojska nigdy za wiele. Myślę o Medalu Wojska/Medal Wojskowy. Dla żołnierzy zasłużonych dla Sił Zbrojnych, za okazanie w boju bohaterstwo: w turniejach, jak i na wojnie. Dodatkowo można by zrobić taki "podMedal"/krzyż ; zasługi Wojskowej, zasługi morskiej, zasługi lotniczej.
Podbijam temat.
Do wyżej wymienionych proponuję następujące Baretki:
1.Order za wspieranie kultury narodowej, wkład w rozpowszechnianie nauki i działalność akademicką, uniwersytecką.
(Trzeba mu nadać jakąś nazwę)
W realu nazywał się Order Cywilny Alfonsa XII.
Obrazek

2.Medal Wojskowy
Obrazek

3.Krzyż Wojenny
Obrazek

4.Medal Armii
Obrazek

5.Medal Morski
Obrazek

6.Medal Lotniczy
Obrazek
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Miguel de Catalan pisze: 28 paź 2020, 21:00 (Trzeba mu nadać jakąś nazwę)[/b] W realu nazywał się Order Cywilny Alfonsa XII.
Obrazek
Ja bym go nazwał Order Norberta I :D
Ile klas ma mieć to odznaczenie ?
Bruno Petrowicz Catalan
Obrazek

Odznaczenia

Jedną ale jeśli chcemy to możemy zrobić nawet dwie. Często w różnych mikronacjach jest właśnie np. dwie albo trzy klasy dla takiego medalu.

Co do nazwy, mnie nie przeszkadza. :D
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Zgromadzenia Narodowego (2020-21)”