Ja jestem gotowy zająć się tworzeniem Kościoła lokalnego; tj. naszego narodowego. Choć chciałbym poznać wyniki prac komisji, gdyż jeśli okaże się, że konklawe trzeba powtórzyć, bo doszło do nieprawidłowości, wynik jest nieważny i Patriarcha nie jest legalnie wybranym Patriarchą, to oznacza, że ban wynikający z ekskomuniki jest nieważny, gdyż sam powód latae sententiae nie jest nigdzie sprecyzowany. Chodzi mi, że nie ma napisanego, że ekskomunika latae sententiae oznacza bana na forum. Czyli do patriarchy należy decyzja jak tak ekskomunika ma wyglądać, jaka jest kara itd. A jeśli Patriarcha został wybrany ale nielegalnie to nie może on nas prawnie zbanować, bo nie może on pełnić pranie, legalnie tego urzędu.Norbert de Catalan pisze: ↑07 lut 2022, 16:05 No to wobec tego co dalej? Zamierzają się Panowie jakoś z Rotrią dogadać? Czy kontynuować budowę koścjołów narodowych?
Jeśli komisja to wykaże, to ja jestem wobec tego czysty i jako normalny kardynał winienem stawić się na konklawe. Dlatego poczekajmy i obserwujmy.