Konsultacje ws. języka Akrytów
- Adelajda Radziwiłłówna • Stempel
-
Medale Pamiatkowe
Konsultacje ws. języka Akrytów
Z pewnością wszyscy pamiętają moje prace nad historią Acri. Po jej skończeniu zapowiedziałam kolejny projekt. Trochę czasu minęło, a ja mogę w końcu powiedzieć, czym będę się zajmować.
Ze względu na to, że Akryci kiedyś byli poganami, zastanawiałam się nad stworzeniem mitologii. Poczyniłam już pewne kroki w tym kierunku. Pomyślałam jednak nad czymś bardziej szalonym. Dlaczego by nie stworzyć Języka akryckiego, skoro jest wschodnio-skarlandzki? Jak wiadomo Akryci to etniczni Włosi, a Skarlandczycy utożsamiani są z Hiszpanami. Postawą słowotwórczą byłby więc włoski i hiszpański.
Postanowiłam rozpocząć dyskusję, do której zapraszam JKM @Norbert de Catalan, JO hrabiego @F. hr. Vazquez de Saavedra , gdy do nas powróci, oraz naszych częstych gości zagranicznych @Vilarte, @Friedrich von Baden, którzy z pewnością posłużą dobrą radą. Z chęcią zapoznam się z opiniami i pomysłami w tej kwestii. Sama już trochę nad tym posiadałam. Stworzyłam cyfry, liczby, podstawowe zaimki i rodzajniki. Obecnie pracuję nad konstrukcją zdań i gramatyką. Projekt jest bardzo ambitny, więc może wspólnymi siłami uda nam się stworzyć trochę słów, a może i z czasem złożę wszystko w słownik. Z góry dziękuję wszystkim, którzy zechcą się zaangażować w tę, można powiedzieć, zabawę.
Ze względu na to, że Akryci kiedyś byli poganami, zastanawiałam się nad stworzeniem mitologii. Poczyniłam już pewne kroki w tym kierunku. Pomyślałam jednak nad czymś bardziej szalonym. Dlaczego by nie stworzyć Języka akryckiego, skoro jest wschodnio-skarlandzki? Jak wiadomo Akryci to etniczni Włosi, a Skarlandczycy utożsamiani są z Hiszpanami. Postawą słowotwórczą byłby więc włoski i hiszpański.
Postanowiłam rozpocząć dyskusję, do której zapraszam JKM @Norbert de Catalan, JO hrabiego @F. hr. Vazquez de Saavedra , gdy do nas powróci, oraz naszych częstych gości zagranicznych @Vilarte, @Friedrich von Baden, którzy z pewnością posłużą dobrą radą. Z chęcią zapoznam się z opiniami i pomysłami w tej kwestii. Sama już trochę nad tym posiadałam. Stworzyłam cyfry, liczby, podstawowe zaimki i rodzajniki. Obecnie pracuję nad konstrukcją zdań i gramatyką. Projekt jest bardzo ambitny, więc może wspólnymi siłami uda nam się stworzyć trochę słów, a może i z czasem złożę wszystko w słownik. Z góry dziękuję wszystkim, którzy zechcą się zaangażować w tę, można powiedzieć, zabawę.
Su Alteza Real la Princesa de Urbino
Grande de Scarlaña
Grande de Scarlaña
- Norbert de Catalan • Stempel
-
Medale Pamiatkowe
Odznaczenia
Re: Konsultacje ws. języka Akrytów
Nad mitologią będziemy mogli popracować wspólnie bo sam tworzę skarlandzką już od dłuższego czasu
W kwestiach językowych to jest to projekt bardzo ciekawy i na pewno wzbogaci kulturę skarlandzką jako całość i ewidentnie skieruje Acri w kierunku odrodzenia. Język wschodnio-skarlandzki nie jest uznawany przez Królestwo Skarlandu bo Królestwo Skarlandu go nie tworzyło. To wytwór separatystów z Ispanii.
Co do tworzenia języka akryckiego to polecam głównie skupić się na języku włoskim, choć z drugiej strony skarlandyzacja Akrytów mogła pójść na tyle daleko że naleciałości może być sporo. Jeżeli tylko będę mógł pomóc przy tworzeniu tego języka to na pewno może Hrabina na mnie liczyć.
W kwestiach językowych to jest to projekt bardzo ciekawy i na pewno wzbogaci kulturę skarlandzką jako całość i ewidentnie skieruje Acri w kierunku odrodzenia. Język wschodnio-skarlandzki nie jest uznawany przez Królestwo Skarlandu bo Królestwo Skarlandu go nie tworzyło. To wytwór separatystów z Ispanii.
Co do tworzenia języka akryckiego to polecam głównie skupić się na języku włoskim, choć z drugiej strony skarlandyzacja Akrytów mogła pójść na tyle daleko że naleciałości może być sporo. Jeżeli tylko będę mógł pomóc przy tworzeniu tego języka to na pewno może Hrabina na mnie liczyć.
-
Medale Pamiatkowe
Ah, zapomaniałam. O Ispanii nie mówimy, nie myślimy i ponownie zapominamy.Norbert de Catalan pisze: ↑19 cze 2024, 14:35 Język wschodnio-skarlandzki nie jest uznawany przez Królestwo Skarlandu bo Królestwo Skarlandu go nie tworzyło. To wytwór separatystów z Ispanii.
Wracając do sprawy języka, to po namyśle chyba zostanę przy włoskim jako jednym bazowym języku. Trochę trzeba rozruszać te Acri. Na żadną wojnę domową się nie zapowiada, ale może trochę większa autonomia.
Myślę, że będę nawet w stanie pracować nad mitologią i językiem jednocześnie, zwłaszcza że dużo już mam. Dziś już chyba zacznę publikować trochę w tej materii.
Grande de Scarlaña
Grande de Scarlaña
-
Medale Pamiatkowe
Odznaczenia
Bez przesady, mówić możemy ale niewiele się zachowało. Za Ispanią nie płaczę a wręcz cieszy mnie tak znikomy dorobek historyczny tego zdradzieckiego patopaństwaAdelaide von Hohenburg pisze: ↑19 cze 2024, 17:18 Ah, zapomaniałam. O Ispanii nie mówimy, nie myślimy i ponownie zapominamy.
Popieram każdą Pani decyzjęAdelaide von Hohenburg pisze: ↑19 cze 2024, 17:18 Wracając do sprawy języka, to po namyśle chyba zostanę przy włoskim jako jednym bazowym języku.
Ktoś tu liczy na awans
Na wojnę domową niby się nie zanosi ale ta szatańska emotka może zdradzać pewne odrodzenie tendencji separatystycznychAdelaide von Hohenburg pisze: ↑19 cze 2024, 17:18 Na żadną wojnę domową się nie zapowiada, ale może trochę większa autonomia.![]()
Autonomia? w sensie w ramach Korony Królestwa Skarlandu (kraju koronnego) czy jako zupełnie nowego na swój sposób odrodzonego Kraju Korony Królestwa Skarlandu?
W kwestiach mitologicznych mogę być bardziej pomocny, tym bardziej że w Galerii Kolekcji Królewskiej mamy pewne wątki mitologiczneAdelaide von Hohenburg pisze: ↑19 cze 2024, 17:18 Myślę, że będę nawet w stanie pracować nad mitologią i językiem jednocześnie, zwłaszcza że dużo już mam. Dziś już chyba zacznę publikować trochę w tej materii.
-
Medale Pamiatkowe
Mnie bardzo zainteresowała kwestia. Przeczytałam to, co było na micropedii, przeszukiwałam stare forum i to prawda o Ispanii bardzo mało się zachowało, a o Acri jeszcze mniej.Norbert de Catalan pisze: ↑19 cze 2024, 17:31 Bez przesady, mówić możemy ale niewiele się zachowało. Za Ispanią nie płaczę a wręcz cieszy mnie tak znikomy dorobek historyczny tego zdradzieckiego patopaństwa
Czy ja wiem, awans zawsze się przyda.
Z tego co wyczytałam na micropedii to Acri jako księstwo było oddzielną wspólnotą, czyż nie? Teraz jest prowincją we władaniu Wspólnoty Walencji. Nie wiem czy tak mały obszar miałby w ogóle rację bytu by funkcjonować jako wydzielony byt na równi z Estellą Wschodnią, czy Agurią. Takie rozdrabnianie dla mojego własnego widzimisię nie miało by chyba zbytnio sensu zwłaszcza przy naszej sytuacji demograficznej.Norbert de Catalan pisze: ↑19 cze 2024, 17:31 Na wojnę domową niby się nie zanosi ale ta szatańska emotka może zdradzać pewne odrodzenie tendencji separatystycznych![]()
Autonomia? w sensie w ramach Korony Królestwa Skarlandu (kraju koronnego) czy jako zupełnie nowego na swój sposób odrodzonego Kraju Korony Królestwa Skarlandu?
W tym przypadku możemy zrobić całkiem fajną współpracę. Wzorowanie się na mitologii greckiej czy rzymskiej byłoby dla mnie zbyt oklepane.Norbert de Catalan pisze: ↑19 cze 2024, 17:31 W kwestiach mitologicznych mogę być bardziej pomocny, tym bardziej że w Galerii Kolekcji Królewskiej mamy pewne wątki mitologiczne![]()
Grande de Scarlaña
Grande de Scarlaña
-
Medale Pamiatkowe
Odznaczenia
Ispanii to w sumie bym nawet państwem nie nazwał a klonerią MedyceuszyAdelaide von Hohenburg pisze: ↑19 cze 2024, 18:23 Przeczytałam to, co było na micropedii, przeszukiwałam stare forum i to prawda o Ispanii bardzo mało się zachowało, a o Acri jeszcze mniej.![]()
Grunt to osobista satysfakcja, a Królestwo Skarlandu chętnie nagradza swych obywateliAdelaide von Hohenburg pisze: ↑19 cze 2024, 18:23 Czy ja wiem, awans zawsze się przyda.Jednak ja to robię dla siebie no i oczywiście dla przyszłych pokoleń.
![]()
Oczywiście nie obrażę się za nadanie nowych zaszczytów i odznaczeń.![]()
Z Acri to jest ten problem, że jego terytorium było celowo ograniczone do stanu obecnego czyli maleńkiej wysepki na Canal Grande. Kiedyś dawno dawno temu było co prawda najmniejszą jednostką administracyjną ale niewiele mniejszą od Kraju WalencjiAdelaide von Hohenburg pisze: ↑19 cze 2024, 18:23 Z tego co wyczytałam na micropedii to Acri jako księstwo było oddzielną wspólnotą, czyż nie? Teraz jest prowincją we władaniu Wspólnoty Walencji. Nie wiem czy tak mały obszar miałby w ogóle rację bytu by funkcjonować jako wydzielony byt na równi z Estellą Wschodnią, czy Agurią. Takie rozdrabnianie dla mojego własnego widzimisię nie miało by chyba zbytnio sensu zwłaszcza przy naszej sytuacji demograficznej.
Jednak do autonomii jako nowego Kraju Korony Królestwa Skarlandu droga daleka, ale możemy negocjować w ramach Korony Królestwa Skarlandu czyli Dominium Królewskiego
Ja na dziś mam jedynie naczelnego Boga czyli Oriona oraz Boga Ignitusa od ognia i wulkanówAdelaide von Hohenburg pisze: ↑19 cze 2024, 18:23 W tym przypadku możemy zrobić całkiem fajną współpracę. Wzorowanie się na mitologii greckiej czy rzymskiej byłoby dla mnie zbyt oklepane.Najważniejsze żeby zacząć. Najpierw panteon bóstw, ewentualnie jakieś zjawy czy stwory mitologiczne, następnie obrzędy a na końcu można pisać mity.
-
Medale Pamiatkowe
Widzę, że jakaś skomplikowana strona. Później się dokładnie przyjrzę i przekopie.Norbert de Catalan pisze: ↑19 cze 2024, 19:27 Ispanii to w sumie bym nawet państwem nie nazwał a klonerią MedyceuszyEwentualnie jak jakieś ich strony nie są dostępne zawsze można zaryzykować wizytę w archiwum internetu
Właśnie, mi na razie pasuje to, co mam. Kariera za granicą zrobiona to można do ciepłego pałacu w Acri wrócić i się poświęcić w całości służbie narodowi.Norbert de Catalan pisze: ↑19 cze 2024, 19:27 Grunt to osobista satysfakcja, a Królestwo Skarlandu chętnie nagradza swych obywateli![]()
Powód tego działania jest mi bardzo znany.Norbert de Catalan pisze: ↑19 cze 2024, 19:27 Z Acri to jest ten problem, że jego terytorium było celowo ograniczone do stanu obecnego czyli maleńkiej wysepki na Canal Grande. Kiedyś dawno dawno temu było co prawda najmniejszą jednostką administracyjną ale niewiele mniejszą od Kraju Walencji![]()
Jednak do autonomii jako nowego Kraju Korony Królestwa Skarlandu droga daleka, ale możemy negocjować w ramach Korony Królestwa Skarlandu czyli Dominium Królewskiego![]()
To u mnie trochę bardziej w zaawansowanym stanie. Kiedyś rozrysowałam sobie drzewo genealogiczne bóstw. Zaczynało się Chaosem i Harmonią, potem schodziło do czterech bogów głównych i dalej ich potomków. Zrezygnowałam z tego ze względu na znaczne podobieństwo do greckiej mitologii. Jedyne czego jestem pewna, to boskie pochodzenie Akrytów.Norbert de Catalan pisze: ↑19 cze 2024, 19:27 Ja na dziś mam jedynie naczelnego Boga czyli Oriona oraz Boga Ignitusa od ognia i wulkanów![]()
Swoją drogą, w całkiem zaawansowanym stanie mam już potencjalny materiał na słownik. Stworzyłam nazwy miesięcy, dni tygodnia, pór roku, trochę podstawowych czasowników i rzeczowników i wiele innych. Jutro stworzę odpowiedni wątek i ruszę z publikacją słówek. Proste zdania też już jestem w stanie poskładać.
Grande de Scarlaña
Grande de Scarlaña
@Adelaide von Hohenburg jeśli prace są już na tyle zaawansowane, to trudno włączyć się z zewnątrz z jakąś zbieżną poradą, ale usilnie zachęcam, żeby alfabet tego języka składał się ze znaków, które można bez problemu napisać na przeciętnej klawiaturze. Żeby ten język był użytkowy
Bo mamy w v-świecie przykłady języków wypełnionych jakimiś znakami diakrytycznymi, gdzie przez to aby pisać w tym języku, trzeba mieć chyba włączoną tablicę znaków.
https://www.facebook.com/Hasseland/
Santiago Vilarte
Lord Szambelan Hasselandu
Mer Angemontu
Prezes SZSzachu
TBC
Santiago Vilarte
Lord Szambelan Hasselandu
Mer Angemontu
Prezes SZSzachu
TBC
- Kajetan Sikorski • Stempel
Będę przyglądał się temu projektowi, tym bardziej że jestem pasjonatem włoskiego 
-
Medale Pamiatkowe
Szczerze mówiąc gdy napisałam ten post około 14 to za wiele nie miałam. Postanowiłam się zmotywować i dość szybko coś utworzyłam. Z resztą, pierwsze efekty będą jutro. Co do alfabetu, początkowo składał się z 32 liter, ale po redukcji wszystkich hiszpańskich znaków zrobiło się ich 25. Wszystkie są jak najbardziej możliwe do napisania. Nie ma tam żadnych znaków specjalnych.Vilarte pisze: ↑19 cze 2024, 19:58@Adelaide von Hohenburg jeśli prace są już na tyle zaawansowane, to trudno włączyć się z zewnątrz z jakąś zbieżną poradą, ale usilnie zachęcam, żeby alfabet tego języka składał się ze znaków, które można bez problemu napisać na przeciętnej klawiaturze. Żeby ten język był użytkowyBo mamy w v-świecie przykłady języków wypełnionych jakimiś znakami diakrytycznymi, gdzie przez to aby pisać w tym języku, trzeba mieć chyba włączoną tablicę znaków.
Moje herezje słowotwórcze będą sporym zaskoczeniem nawet dla koneserów włoskiego.Kajetan Sikorski pisze: ↑19 cze 2024, 20:22 Będę przyglądał się temu projektowi, tym bardziej że jestem pasjonatem włoskiego![]()
Grande de Scarlaña
Grande de Scarlaña