Dekret Gubernatora Estelli
o statusie Rezydenta Estelli
Elche, dnia 28. miesiąca lipca roku 2021. Widząc, jak zmienia się nasz kraj i chcąc unormować prawnie status Rezydenta Korony Wschodniego królestwa Estelli postanawiam:
Art. 1
1. Rezydent Estelli to obywatel Królestwa Skarlandu zamieszkały w Estelli.
Art. 2
1. Rezydentem Estelli moze być osoba, która zgłosiła taką chęć składając wniosek w Kancelarii Gubernatora, uzyskawszy uprzednio obywatelstwo królestwa Skarlandu poprzez akt nadania.
2. Osoba chcąca uzyskać status Rezydenta Estelli musi spełniać odpowiednie wymagania:
a) pobyt w Królestwie Skarlandu nie krótszy niż 14 dni;
b) napisanie na forum Królestwa co najmniej dziesięciu postów.
3. Wzór wniosku:
„Ja, N., chciałbym prosić o nadanie mi statusu Rezydenta Korony Królestwa Estelli. Wcześniej nie posiadałem statusu Rezydenta/posiadałem status Rezydenta w ... .”
4. Wniosek można zakończyć formułką: „Z wyrazami szacunku”, lub inną formą grzecznościową, można dodać, umieścić formułkę religijną.
5. Osoba składająca wniosek o zmianę statusu Rezydenta zobowiązana jest do uiszczenia opłat skarbowych, tj. 500 Pst
6. Utrata statusu Rezydenta następuje na skutek śmierci lub zrzeczenie się go.
7. Status Rezydenta Estelli uprawnia do: uczestniczenia w życiu politycznym i społecznym oraz służby wojskowej na obszarze Korony Wschodniego Królestwa Estelli.
8. Podstawowym obowiązkiem każdego Rezydenta Estelli jest aktywne uczestnictwo w życiu społecznym Estelli i Skarlandu.
Art. 3
Kwestie nieuregulowane niniejszą Ustawą będą rozstrzygane przez Gubernatora Królewskiego.
Art. 4
Niniejsze przepisy wchodzą w życie z dniem ich ogłoszenia.
/-/ Miguel de Catalan
PODPIS GUBERNATORA KRÓLEWSKIEGO