Wspomnienie Jana Chrzciciela
W dniu kiedy Kościół, zgodnie z kalendarzem liturgicznym, wspomina narodziny Jana Chrzciciela w Katedrze Metropolitarnej w Walencji tłumnie zebrali się wierni, aby uroczyście celebrować ten dzień biorąc udział w v-Nabożeństwie Uroczystej Modlitwy Wieczornej pod przewodnictwem Patriarchy Kościoła Juana de la Cerdy.
Wewnątrz katedry czuć piękny zapach kadzidła a przez witraże wpada kolorowe światło na kamienną posadzkę świątyni.
Cicha melodia organów rozpoczyna wejście procesyjne Patriarchy wraz z chórem
Gdy procesja dotarła do głównej nawy, do pulpitu podszedł Patriarcha i powitał zgromadzonych słowami:
Ukochani, zebraliśmy się w obecności wszechmogącego Boga oraz całego chóru nieba, aby przez naszego Pana Jezusa Chrystusa oddać Mu naszą czci, chwałę i dziękczynienie; aby wyznać nasze grzechy; modlić się, zarówno za innych, jak i za siebie, abyśmy mogli bardziej prawdziwie poznać wielkość Bożej miłości i okazywać w naszym życiu owoce Jego łaski; oraz aby prosić w imieniu wszystkich ludzi o to, czego ich dobro wymaga.
Dlatego uklęknijmy I pamiętajmy, że Bóg jest pośród nas
Wszyscy uklęknęli, aby wysłuchać pocieszających słów Pisma
Z Księgi Ezechiela 18: 24
Gdy bezbożny odwróci się od swej bezbożności, którą czynił i będzie wypełniał prawo i sprawiedliwość, wtedy zachowa swoje życie.
Z Księgi Jeremiasza 10:24
Karć mnie, Panie, ale według słuszności, nie w swoim gniewie, abym nie został umniejszony.
Z I Listu Apostoła Jana 1: 8-9
Jeśli mówimy, że nie mamy grzechu, to sami siebie oszukujemy i nie ma w nas prawdy. Jeśli wyznajemy nasze grzechy, to Bóg, który jest wierny i sprawiedliwy, odpuści nam grzechy i oczyści nas z wszelkiej nieprawości.
Z Ewangelii Według Apostoła Łukasza 15: 18-19
Wstanę i udam się do mojego ojca, i powiem mu: Ojcze, zgrzeszyłem przeciw niebu
względem ciebie. Nie jestem już godny nazywać się twoim synem. Uczyń mnie choćby jednym ze swoich najemników.
Następnie, wciąż klęcząc świątynia rozbrzmiała w modlitwie wiernych
Wszechmogący i najmiłościwszy Ojcze,
zbłądziliśmy i oddaliliśmy się od Twych dróg jak zagubione owce,
postępowaliśmy zbyt często według zamysłów i pragnień naszych własnych serc,
zawiniliśmy wobec Twoich świętych praw,
nie uczyniliśmy tego, co powinniśmy byli uczynić
i uczyniliśmy to, czego nie powinniśmy byli czynić.
Ty jednak, Panie, miej miłosierdzie nad nami,
oszczędź tych, którzy wyznają swoje winy,
odnów tych, którzy pokutują,
zgodnie z Twymi obietnicami ogłoszonymi ludzkości
w Chrystusie Jezusie, naszym Panu;
i spraw ze względu na Niego najmiłościwszy Ojcze,
abyśmy mogli odtąd wieść pobożne, sprawiedliwe i rozumne życie,
ku chwale Twojego świętego Imienia. Amen.
Patriarcha wstał i wypowiedział słowa
Wszechmogący Boże, Ojcze naszego Pana Jezusa Chrystusa, który nie pragnie śmierci grzesznika, lecz raczej, aby odwrócił się od swojej złej drogi i żył;
i który dał władzę i nakaz swoim sługom, aby ogłaszali swojemu ludowi, będącemu w pokucie, odpuszczenie jego grzechów:
On odpuszcza i uniewinnia wszystkich, którzy szczerze pokutują i niewzruszenie wierzą w Jego święte Ewangelie.
Dlatego błagajmy Go, aby dał nam prawdziwą pokutę, i swojego Ducha Świętego, aby te rzeczy, które czynimy teraz, się mu podobały; i aby reszta naszego życia była czysta i święta; abyśmy na końcu mogli osiągnąć Jego wieczną radość;
przez Jezusa Chrystusa, naszego Pana.
Amen
Po chóralnym śpiewie Kyrie chóru, wierni odmówili Modlitwę Pańską (Ojcze Nasz) i rozpoczęto dalszą część obchodów.
Panie Otwórz wargi moje !
A usta moje będą głosić Twoją chwałę !
Boże, wejrzyj ku wspomożeniu memu !
Panie, pośpiesz ku ratunkowi memu !|
Chwalmy Pana!
Imię Pana niech będzie błogosławione!
Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi Świętemu: jak była na początku,
teraz i zawsze i na wieki wieków. Amen.
Czytanie z Księgi Malachiasza 4:
Oto nadchodzi dzień gorący jak piec, a wszyscy zarozumiali i czyniący zło będą ścierniskiem.
Spali ich ten dzień, gdy nadejdzie – mówi Pan Zastępów – nie pozostawi po nich ani korzenia, ani gałązki.
Ale dla was, którzy lękacie się Mojego imienia, wzejdzie słońce sprawiedliwości z uzdrowieniem w jego skrzydłach.
Wyjdziecie mu naprzeciw i będziecie podskakiwać jak tuczne cielęta. Podepczecie bezbożnych, którzy staną się popiołem pod waszymi stopami, w tym dniu, który Ja przygotowuję – mówi Pan Zastępów. Pamiętajcie o Prawie Mojżesza, Mojego sługi, które mu przekazałem na Horebie dla całego Izraela: ustawy i prawa.
Oto Ja poślę wam proroka Eliasza przed nadejściem dnia Pana, wielkiego i strasznego. On skłoni serce ojców ku synom, a serce synów ku ich ojcom, abym, przychodząc, nie poraził ziemi klątwą.
Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi Świętemu: jak była na początku,
teraz i zawsze i na wieki wieków. Amen.
Czytanie z Ewangelii Apostoła Łukasza 1: 57-66
Dla Elżbiety nadszedł czas rozwiązania i urodziła syna. Gdy sąsiedzi i krewni dowiedzieli się, że Pan dał jej dowód swojego wielkiego miłosierdzia, cieszyli się razem z nią. Ósmego dnia przyszli, aby obrzezać chłopca i chcieli nadać mu po ojcu imię Zachariasz. Lecz jego matka odpowiedziała: Nic podobnego, będzie miał na imię Jan. Przekonywali ją, że nikt w rodzinie nie ma takiego imienia. Pytali więc znakami jego ojca, jak chce go nazwać. A on poprosił o tabliczkę i napisał: Jan jest jego imię. Wtedy wszyscy bardzo się zdziwili. Natychmiast też otworzyły się jego usta, odzyskał mowę i zaczął wysławiać Boga. I padł strach na wszystkich ich sąsiadów. Po całej górskiej krainie judzkiej opowiadano o wszystkim, co się wydarzyło. Każdy, kto o tym słyszał, brał to sobie do serca i zastanawiał się: Kim będzie ten chłopiec? Była z nim bowiem ręka Pana.
Patriarcha przeczytał list, który kierował do wiernych z okazji wspomnienia narodzin Jana Chrzciciela
Drodzy Bracia i Siostry w Chrystusie,Z radością zwracam się do Was w tym świętym dniu, aby wspólnie uczcić narodziny Jana Chrzciciela, wielkiego proroka, zwiastuna Zbawiciela, który w swoim życiu wypełnił Bożą misję, przygotowując lud na przyjście Jezusa Chrystusa. Dziś, w świetle Bożej łaski, chcemy raz jeszcze wziąć do serca Jego nauki, przypominając sobie, jak wielką rolę odegrał w historii zbawienia.
Proroctwa proroka Malachiasza wskazują na nadchodzący dzień Pana, który w swojej wielkiej sprawiedliwości przyniesie zarówno oczyszczenie, jak i uzdrowienie. Malachiasz zapowiada dzień, w którym słońce sprawiedliwości wzejdzie z uzdrowieniem w swoich skrzydłach, a sprawiedliwi, ci, którzy lękają się imienia Pana, będą cieszyć się pełnią Bożych darów. Ten dzień zajaśniał w pełni w osobie Jana Chrzciciela, który jako zapowiedź Mesjasza, zapraszał do pokuty i przemiany serca. To Jan Chrzciciel, będąc zwiastunem nadchodzącego Królestwa Bożego, składał świadectwo prawdy w wodach Jordanu, nawołując do nawrócenia. W dzisiejszym święcie, który przeżywamy w Kościele, wzywam Was do głębokiej refleksji nad misją Jana i nad naszą osobistą odpowiedzią na Boże wezwanie. Imię Jana, które zostało mu nadane przez Boga, przypomina nam, że nasze życie jest w pełni zależne od Bożego planu. To imię, które Jan nosił, stanowi świadectwo Bożego działania w historii ludzkości, wzywając nas do naśladowania jego wierności Bogu i do odpowiedzi na Boże powołanie. Z radością wspominamy, że narodziny Jana Chrzciciela były wielkim znakiem Bożego miłosierdzia. Elżbieta, matka Jana, pomimo podeszłego wieku, została błogosławiona i poczęła go z łaski Bożej, by dać światu tego, który przygotował drogę Zbawicielowi. W tym cudownym wydarzeniu dostrzegamy tajemniczą i pełną miłości moc Bożą, która działa w sposób, jakiego nie jesteśmy w stanie pojąć. Jakże często Boży plan jest inny niż nasz – a jednak zawsze jest pełen miłości i pokoju. Wspomnienie Jana Chrzciciela wzywa nas do pokuty, do oczyszczenia naszego serca, abyśmy mogli w pełni otworzyć się na przyjęcie Jezusa Chrystusa w naszym życiu. Pokuta, którą głosił Jan, jest zachętą do wewnętrznej przemiany, która prowadzi nas ku większej miłości i wierności Bogu.
Życie Jana Chrzciciela przypomina nam, że nasze życie, nasza misja i nasza droga wiary są darem Bożym, który należy przyjąć w pokorze. Jak mówił prorok Malachiasz, Jan miał przygotować serca ludzi na przyjście Pana. Dziś, my również jesteśmy powołani, by przygotować drogę Panu w naszych sercach i w naszym świecie.
Niech dzisiejsze wspomnienie narodzin Jana Chrzciciela skłoni nas do odnowy naszej wiary, byśmy, podobnie jak on, pełnili misję, którą Bóg nam wyznaczył. Niech Bóg błogosławi nas w tej drodze, abyśmy stali się narzędziami Jego pokoju i miłości.
Wszyscy wyznali wiarę Kościoła zgodnie ze składem apostolskim:
Wierzę w Boga Ojca Wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi, i w Jezusa Chrystusa, Syna Jego Jedynego, Pana naszego, który się począł z Ducha Świętego, narodził się z Marii Panny, umęczon pod Poncjuszem Piłatem, ukrzyżowan, umarł i pogrzebion, zstąpił do otchłani.
Trzeciego dnia zmartwychwstał, wstąpił na niebiosa, siedzi po prawicy Boga Ojca Wszechmogącego. Stamtąd przyjdzie sądzić żywych i umarłych. Wierzę w Ducha Świętego, święty Kościół powszechny, świętych obcowanie, grzechów odpuszczenie, ciała zmartwychwstanie, żywot wieczny. Amen.
Pan z Wami!
I z duchem Twoim!
Módlmy się !
Panie zmiłuj się nad nami !
Chryste zmiłuj się nad nami !
Panie zmiłuj się nad nami !
I udziel nam swojego zbawienia !
Panie zachowaj Króla Norberta i naród !
I łaskawie nas wysłuchaj, gdy wołamy do Ciebie !
Obdarz sługi Twoje sprawiedliwością !
I spraw, a by lud Twój się radował !
O Panie zachowaj swój lud !
I błogosław dziedzictwo Twoje !
Boże oczyść serca nasze !
I obdarz nas łaską Ducha Świętego
Módlmy się !
O Boże Wszechmogący, przez którego opatrzność Twój sługa, Jan Chrzciciel, cudownie się narodził i został posłany, aby przygotować drogę Twojego Syna, naszego Zbawiciela, głosząc pokutę; Spraw, abyśmy tak naśladowali jego naukę i święte życie, że prawdziwie będziemy pokutować według jego nauczania; oraz zgodnie z jego przykazaniem stale mówić prawdę, śmiało ganić występek i cierpliwie znosić prześladowania dla Bożej nowiny; przez Jezusa Chrystusa, Pana naszego.
Amen
Łaska Pana naszego Jezusa Chrystusa, miłość Boga i społeczność Ducha Świętego, niech będą z nami wszystkimi na zawsze.
Amen.
Błogosławmy Panu !
Bogu niech będą dzięki !
Odśpiewano hymn po czym uformowała się procesja do wyjścia