II Posiedzenie Kortez Generalnych

Archiwum obrad Zgromadzenia Narodowego od stycznia 2021 do listopada 2022
Awatar użytkownika
José Guillermo Potocki Stempel

Odznaczenia

Re: II Posiedzenie Kortez Generalnych

Post autor: José Guillermo Potocki »

W głowie miałem pewien pomysł. W Sarmacji istnieje wątek gdzie proszają tematy realne. My natomiast moglibyśmy mieć wątek gdzie byłyby rzeczy niezwiązane z XIXw.
/-/ Józef Wilhelm Potocki h. Pilawa
Były Przewodniczący Generalitatu Królestwa Skarlandu
Były Gubernator Korony Królestwa Francji
Ambasador Rzeczypospolitej Obojga Narodów w Palatynacie Leocji i Pustkowiach Winków

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
José Guillermo Potocki Stempel

Odznaczenia

Post autor: José Guillermo Potocki »

Natomiast co do wojsk, to można częściowo posłużyć się danymi z królewskiego archiwum. Mowa oczywiście o czasach kiedy Skarland był Imperium :)
/-/ Józef Wilhelm Potocki h. Pilawa
Były Przewodniczący Generalitatu Królestwa Skarlandu
Były Gubernator Korony Królestwa Francji
Ambasador Rzeczypospolitej Obojga Narodów w Palatynacie Leocji i Pustkowiach Winków

Obrazek Obrazek Obrazek
Miguel de Catalan Stempel

Odznaczenia

Post autor: Miguel de Catalan »

Oczywiście pomyślałem nad tym, dlatego liga nadal będzie funkcjonować a zespoły będą sie ścigać. Jednak ta nasza piłka nie będzie wygląda narracyjnie tak jak piłka w wiekach późniejszych. Bowiem piłka nożna istniała już chyba w czasach kiedy we Francji panował Ludwik XIV i np. Kardynał Richelieu grał w piłkę, trochę inną niż dziś ale jednak. Co do zespołów to mogą one sie ścigać ale części do aut nie mogą być u nas produkowane.
Nadmieni że w rajdach ścigają się osoby z różnych państw, z różnych epok zatem i dla nas nie będzie to przeszkodą. Nie ma co szukać dziur na siłę.
Co do armii to prawie gotowe rozwiązania mamy w archiwum, muzeum. A zatem nic tylko zainspirować sie i lekko podrasować. Wiadomo, że radio raczej odpada, zostaje gazeta. A jeśli zechcemy to przecież możemy sobie zrobić telewizję aby informować ludzi. Z resztą nie wiem. Nie zajmujmy sie tym.
Co do takiego prawnego uregulowania to chyba to tylko formalność. Trzeba typową ustawę napisać i ją przegłosować, król podpisze i jest podstawa prawna. :)
Awatar użytkownika
Norbert de Catalan Stempel

Ordery i Medale Domu Imperialnego Catalán

Ordery i Odznaczenia Wojskowe Królestwa Skarlandu

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Post autor: Norbert de Catalan »

Mnie ta cofka średnio odpowiada... Dlatego chyba zrobię sobie dłuższe wolne od Skarlandu tylko muszę się nad tym kogo na regenta mianować...
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary
Obrazek Obrazek

Odznaczenia

Obrazek
Ustawa Kortezów Generalnych
o zmianie czasu w Królestwie Skarlandu

Walencja, dnia 30. miesiąca kwietnia roku 1921.

Widząc jak zmienia się nasze państwo i chcąc unormować prawnie ramy czasowe w jakich się znajduje postanawiamy:

Art. 1
Ustalić czas historyczny naszego kraju na wiek XVIII-XIX.

Art. 2
Ustawy oraz sfery życia, które tego wymagają należy zmienić aby odpowiadały nowej epoce.

Art. 3
Kwestie nieuregulowane niniejszą Ustawą będą rozstrzygane przez Króla Skarlandu.

PODPIS KRÓLA SKARLANDU
Nie jestem wybitnym twórcą i znawcą prawa jednak zrobiłem taki projekt. Proszę o uwagi i pomysły co dodać, co zmienić. :)

Odznaczenia

Norbert de Catalan pisze: 30 kwie 2021, 17:11 Mnie ta cofka średnio odpowiada... Dlatego chyba zrobię sobie dłuższe wolne od Skarlandu tylko muszę się nad tym kogo na regenta mianować...
Cóż wola większości. Mnie skusiło m.in. to ze teraz bliżej nam do krajów kontynentu, które w większości dysponują tym co my teraz będziemy mieli.
Zatem łatwiej o zbliżenie z nimi. Jednak trudno było wesprzeć Bizancjum pancernikami lub wysłać wojska rakietowe do RON choć i takie kiedyś Rzeczpospolita posiadała.

Odznaczenia

Józef Wilhelm Potocki pisze: 30 kwie 2021, 16:38 W głowie miałem pewien pomysł. W Sarmacji istnieje wątek gdzie proszają tematy realne. My natomiast moglibyśmy mieć wątek gdzie byłyby rzeczy niezwiązane z XIXw.
Nawet dobry pomysł. Taki wątek mógłby rozwiązać niektóre sprawy. I Pangard, Hurtan, piłka nożna nie poszłyby do archiwum. Do przemyślenia. :)
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

hmm ustawę zawsze mogę zawetować... hmm... :twisted:
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary
Obrazek Obrazek

Odznaczenia

Norbert de Catalan pisze: 30 kwie 2021, 17:29 hmm ustawę zawsze mogę zawetować... hmm... :twisted:
:|
Ale buntu wojskowego już Król sam nie zatrzyma. :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Jak to nie? Parę kliknięć i po buncie :twisted:
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Kortez Generalnych (2021-22)”